16
Mayıs
2024
Perşembe
OLTU - ERZURUM
Belediye Sayfaları

Oltu taşının tozundan bile yararlanılıyor

Erzurum'un kara elması olarak bilinen Oltu taşının tozu, bundan böyle hediyelik eşya yapımında kullanılacak
.Genç girişimcilerin keşfettiği sıkıştırma yöntemiyle Oltu taşının yapımı sırasında oluşan yüzde 35'lik kayıp, çöpe atmak yerine hediyelik eşya yapımında kullanılıyor. Şehrin önemli mekanlarının maketleri de bu yöntemle ortaya çıkıyor.


Sıkıştırma yöntemini bulan Adnan Hızardere ve Mikail Göner; Kazım Karabekir Belediye Başkanı Dursun Şahin'i makamında ziyaret ederek çalışmalarına destek olmalarını istediler. Genç girişimciler Oltu taşı tozunun geri dönüşüm hikayesini şöyle anlattılar; “Oltu taşı tozunun Yüzde 35 gibi bir üretim kaybına neden oluyor.Yıllardır bu kara elmasın tozunu çöpe atmaktaydık. Ancak bugün geliştirmiş olduğumuz sıkıştırma yöntemiyle bu tozun geri dönüşümünü sağlamayı başardık”.


Kazım Karabekir Belediye Başkanı Dursun Şahin ise Oltu taşı işlemeciliğinin ilk olarak Oltu'nun Tutmaç köyünde yapıldığını belirterek ve yapımı sırasında kaybolan tozun azımsanmayacak kadar büyük miktarda olduğunu ifade etti. Şahin, genç girişimcilerin projeleri sayesinde bu tozların yeniden kullanılarak ev ve iş yerlerimize hediyelik ve süs Adnan Hızardere ve Mikail Göner Oltu taşı tozundan yaptıkları hediyelik eşyayı Başkan Şahin'e armağan ettiler.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2007 Perşembe 16:10:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?