19
Mayıs
2024
Pazar
OLTU - ERZURUM
Belediye Sayfaları

Oltu'nun anavatana katılışı törenlerle kutlandı

Erzurum'un Oltu İlçesi'nin bundan 84 yıl önce anavatana katılışının yıldönümü bugün törenlerle kutlandı.
Törene Oltu Kaymakamı Eyüp Tepe, Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek, sivil toplum örgütlerinin yöneticileri ve vatandaşlar katıldı. Bugün sabah saatlerinde Kaledibi semtinde toplanan kalabalık, Mehter Takımı eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyerek, burada Atatürk Anıtı'na "Ay Yıldız ve Yöre Halkı" yazılı bir çelenk koyduktan sonra saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu. Oltu Ticaret Odası Başkanı Rüstem Üstün yaptığı konuşmada, "17 Mayıs 1920; Oltu'nun anavatana ilhakının 84. yıldönümü hepimize kutlu olsun. Dün atalarımız cansiperane mücadeleler vererek kanları pahasına, canları pahasına Oltu Şura Hükümeti'ni kurarak anavatana giden kutsal yolu açtılar. Ve 84 yıl önce bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başkanlığını yaptığı TBMM'nin 17 Mayıs 1920 tarihli oturumunda Oltu Şura Hükümeti'nin kendi arzusu ve TBMM'nin oluru neticesinde anavatana ilhakı olmuştur" dedi.
Üstün, Oltu Şura Hükümeti'nin Avrupa'dan önce anayasasında gençlere ve kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıdığını belirterek, "Oltu Şura Hükümeti, Türk tarihinde ilk kez Avrupa'dan dahi önce anayasasında gençlere ve kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımış, laik ilkesini anayasasına koymuş ve bugünün değimiyle çağdaş bir yönetim oluşmuştur. Dün kazanılan bu kutsal başarılardan sonra gelinen bugünde, bütün doğuya örnek olalım. Ekonomik gelişmelerimizi hızlandıralım, doğduğumuz bu topraklarda tekrar ekonomik kalkınma bayraktarlığını yapalım. İnsanlarımıza aş ve iş temin edelim. Ele ele, gönül gönüle kalkınma seferberliğini başlatalım" diye konuştu.
Oltu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nusret Zengin'in konuşmasının ardından Mehter Takımı gösterileriyle folklor gösterileri yapıldı. Etkinliklerin panel ve tiyatro oyunuyla devam edeceği bildirildi.
ERZURUM - İHA
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2004 Pazartesi 15:20:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?