10
Mayıs
2025
Cumartesi
IĞDIR

Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü

Orhan ŞabanDünya Çölleşmeyle Mücadele Günü sebebiyle açıklamada bulunan Iğdır Köy Hizmetleri Proje Müdürü Orhan Şaban, çölleşmenin önemli bir çevre sorunu olduğunu söyledi. 

Proje Müdürü Orhan Şaban, toprağın dünya üzerindeki tüm canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan en önemli varlık olduğunu belirterek, hızla artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacının karşılanmasının çölleşmenin önlenmesiyle mümkün olacağını ifade etti.
 
Çölleşmenin, son yılların en önemli ve üzerinde tartışılan küresel çevre sorunlarından birini oluşturduğunu anlatan Şaban, "1992'de Rio'da yapılan BM Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda alınan karar gereğince hazırlanan 'Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi', 1994 tarihinde üye ülkelerin imzasına açılmış ve aynı tarihte ülkemiz tarafından imzalanmıştır. Sözleşme, 1996 tarihinde TBMM Çevre Komisyonu'ndan geçerek, Türkiye 1998 tarihinden itibaren sözleşmeye resmen taraf olmuştur. Dünyamızı çepeçevre saran ve yaşamın temel kaynağını oluşturan toprak tabakası, son derece yavaş meydana gelmesine karşın süratle kaybolmaktadır. Oysa bu kolayca yok olabilen doğal varlığın sadece bir parmak derinliğindeki kısmın oluşabilmesi için, asırlar geçmesi gerekmektedir. Ancak çok uzun bir zaman süreci içersinde oluşan tüm dünya topraklarının üst tabakasından, her yıl 24 milyar tonun kaybedildiği ifade edilmektedir. İnsanların bilinçsizce ve kontrolsüzce uyguladıkları tarım teknikleri, aşırı hayvan otlatılması, ormanların tahrip edilmesi ve buna bağlı olarak toprakları erozyondan koruyan bitki örtüsünün ortadan kaldırılması, erozyonu ve bunun sonucunda çölleşmeyi artırmaktadır. Örneğin; yanlış sulama uygulamalarının doğurduğu drenaj problemi, tarım yapılan arazileri tuzlu ve çorak hale dönüştürmekte ve bu yolla her yıl dünya üzerinde 500 bin hektar genişliğindeki alan çölleşmektedir" dedi.
.
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2006 Cuma 14:59:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?