Iğdır'da bu yıl 2.'si düzenlenen Kayısı Festivali sona erdi. Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başlayan festival, Vali Yolu'na kadar olan bölümde yapılan yürüyüş ile devam etti. Yol boyunca folklor gösterileri yapıldı.
Festival bünyesinde İnci Düğün Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Iğdır Valisi Halil Ulusoy, dünyada kayısı üretiminin yüzde 25'inin ülkemizde yapıldığını dikkat çekerek, Türkiye'de, küreselleşme ve AB süreci ile birlikte her alanda değişim ve dönüşüm meydana geldiğini, bunun en fazla ekonomik hayatta hissedildiğini ifade etti. Vali Ulusoy, "Iğdırımız kayısı ile özdeşleşmiştir. 133 bin 600 kayısı ağacından 16 bin ton üretim miktarı ile Türkiye'de kayısı üretiminde önemli yer tutmaktadır. Son 2 yılda yaşanan don ve dolu olayları maalesef Iğdırlılarımızı üzmüştür. Bu sene 6.5-7 trilyon TL geliri çiftçimizin sadece kayısıdan elde edebileceği görülmüştür. Ancak artık Iğdır çiftçisinin sadece kayısı üretip satması yeterli olmamalıdır. Bir an önce kayısının ve diğer meyvelerin doğru ambalajlanarak yurtiçi ve yurtdışına satılması ve meyve suyu fabrikaları ile kayısı çekirdeğine dayalı ilaç sanayi kurulması gereklidir. Bu konuda İl Özel İdaresi, İl Belediyesi ve Ticaret Sanayi Odası olarak önderlik edilecek bir şirket oluşması için çalışmalar başlatılmıştır. İş adamlarımız ile toplantılar yapılarak onların da bu yönde yatırıma katılmaları fikri oluşturulmuştur. İyi ambalaj, iyi pazarlama organizasyonu için üretici birlikleri kurmalıyız. Iğdır'da toptancı hali oluşturmalıyız. Bunların hepsi daha fazla gelir elde etmek için gereklidir. Bilindiği gibi bir yörenin kalkınması insanlarının üretken hale getirilmesi ile mümkün olabilir. Çalışan, üreten ve ürettiğini pazara sokan insanların geçim endişesi olmamaktadır" dedi.
Vali Ulusoy, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Uygulayacağımız tarım ve hayvancılık projeleriyle, tarım toplantıları ile bizler de üretkenliğin destekçisi ve takipçisi olacağız. Cumhuriyet'in 82. yılında karanlığa karşı aydınlığın, geri kalmışlığa karşı çağdaşlığın mücadelesini eğitimle vereceğiz. Eğitimimiz, Büyük Önder Atatürk ilke ve hedeflerine bağlı, laik cumhuriyetimizin temel ilkelerinden taviz vermeksizin yürütülecektir. Fakirliğe, yoksulluğa karşı zenginliğin mücadelesini çok çalışarak, üreterek başarabiliriz."
Belediye Başkanı Nurettin Aras da, yaptığı konuşmada, "Toprak öyle söylendiği gibi 500 yılda falan oluşmuyor. Toprak milyon yıllarda oluşuyor. Iğdır'da bu münbit topraklarımıza sahip olmak zorundayız. Sulu tarım bizim için çok önemlidir. Burada hububat ve şeker pancarı ekilmesi dönemi bitmiştir. Artık meyvecilik ve sebzeciliğe önem vermeliyiz. 5 yıl kayısıyı soğuk götürse bile 6. yıl kayısının getirisi, çiftçinin zararını karşılamaktadır. Kayısı ile ilgili depolama, ambalaj ve nakliye sorunlarını çözmeliyiz" şeklinde konuştu.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan da, "Iğdır'da arıcılık, elmacılık, kayısı ve bodur kiraz üretimini teşvik için tarlası bizden olmak kaydı ile üreticiyi teşvik edeceğiz" dedi.
Festivalde daha sonra, en güzel kayısı yarışması yapıldı. Jüri, Ekber Çiftçi'ye birincilik, Hayrettin Güneş'e ikincilik, Taner Varol'a da üçüncülük ödülü verdi. Bu arada, Iğdır Belediyesi tarafından festival sebebiyle 10 bin kişiye yöresel pilav ve et yemeği dağıtıldı.
Festivalde Valilik Yolu'nda köy, ilçe ve büyük şirketlerce kurulan standlarda kayısı başta olmak üzere çeşitli ürünler tanıtıldı ve satış yapıldı. Bu arada, Melekli Belediye Başkanı Servet Çankaya da, 2 bin adet çocuk tişörtü dağıttı.
Festivalde en çok ilgiyi ise, 20 yaşındaki Ramazan Baytar isimli genç, 14 kiloluk karpuzu yarım saat kafasında tutup dans gösterisi yaparak çekti. Festival sebebiyle Türk Kadınlar Birliği Dernek Başkanı Semaye Sever, Yeni TCK ve kadınları koruyan yasalarla ilgili broşür dağıttı. Festival, müzik ve havai fişek gösterileri ile son buldu.