22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Aralık'ta kuş gribi

Aralık'ın Köprüler Mahallesi'nde meydana gelen kuş gribinin yol açtığı tavuk ölümlerinden sonra ilçedeki tüm hayvanlar itlaf edilirken, bazı vatandaşların da tavuklarını keserek yediği ileri sürüldü.

Bundan yaklaşık 10 gün önce Nihat Tokgöz isimli bir kişinin ilçeye satmak amacıyla götürdüğü tavuklardan 450'sinin ölmesi üzerine olaya Tarım İl Müdürlüğü'nce el konulmuş, bu tavukların tamamı ve ilçeden toplanan 359 kanatlı hayvan daha itlaf edilmiş, tavuklardan alınan numuneler ise tahlil için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na gönderilmişti. Bakanlık tarafından dün yapılan açıklamada, tavuklarda tehlikeli olan kuş gribi hastalığının tespitinin bildirilmesi üzerine Iğdır Valisi Halil Ulusoy, Aralık İlçesi'nin Köprüler Mahallesi'nde 10 gün önce tavuk ölümleri üzerine gönderilen numunede H5 kuş gribi virüsü tespit edildiğini, ancak bölgede önceden tedbir alındığını açıklamıştı.

Vali Ulusoy, Köprüler Mahallesi'nde 10 gün önce görülen tavuk ölümleri üzerine, bölgedeki 359 kanatlı hayvanın toplanıp, bedelleri vatandaşa ödenerek imha edildiğini, bölgenin karantina altına alınarak kanatlı giriş-çıkışının yasaklandığını bildirmişti.

Tavuk ölümlerinin görüldüğü Köprüler Mahallesi'nin muhtarı Seferali Altunbaş, "Tavukların öldüğünü duyunca vatandaşların bazıları tavuklarını kesti. Bazılarını ise devlet görevlilerine teslim etti. Tarım Müdürlüğü elemanları gelerek tavuklarımızı topladılar. Bana ait 16 tavuk da imha edildi. Her tarafı ilaçladılar. Nihat Toksöz isimli bir vatandaşın dışarıdan getirip sattığı tavukları da öldü. Onların hepsi imha edildi. Şu anda hiç kimsenin elinde tavuğu yoktur" dedi.

Mahalle sakinlerinden Süleyman Çetinkaya da tavuğu olanların mutlaka tavuklarını yetkililere vermeleri gerektiğini kaydederek, bunun tehlikeli olduğunun bilinmesini istedi.
Ağrı'dan bin adet tavuk alarak Aralık İlçesi'nde satarken tavukları ölen Nihat Toksöz'ün eniştesi Okan Durak da, Toksöz'ün ziyaret amacıyla İstanbul'a gittiğini ifade ederek, hayvanları getirip satarken ölüm olayları gerçekleştiğini, tümünü tarım yetkililerine teslim ettiğini ve imha ettiklerini söyledi.

Olayın duyulmasının ardından sabahtan itibaren yetkililerce herhangi bir açıklama yapılmazken Vali Halil Ulusoy'un makamında Aralık Kaymakamı Mehmet Nuri Başaran, Aralık Belediye Başkanı Muharrem Kumtepe, tüm daire müdürleriyle bir toplantı yaptı.
.
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2005 Çarşamba 14:10:34
Güncelleme :28 Aralık 2005 Çarşamba 14:26:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
nihat tokgöz IP: 85.180.1.xxx Tarih : 6.06.2006 00:58:45
Selamlar,ben sadece isim benzerliginden dolayi olayla ilgileniyorum,adi ayni ama ben antalya kas ilcesinde oturuyorum.acaba benim bir kac defa kaybettigim nufus cüzdaninimimi kullaniyorlar?biraz espiri gibi oldu ama adim grtcekten dogru ispatlamak icn (www.gullet.de) ye bakabilirsiniz,zamaniniz icin cok tesekkür ederim