31
Mayıs
2024
Cuma
TUZLUCA - IĞDIR
Belediye Sayfaları

Dünyanın öbür ucundan geliyorlar

Iğdır Aras Kuş Araştırma Merkezi'ne ABD ve Meksika'dan kuş gözlemcileri geldi.

24 Eylül 2007 21:37

Iğdır- Tuzluca ilçesi Yukarı Çıyrıklı köyünde bulunan Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'ni, Biyotematur kuş gözlem rehberi Soner Bekir eşliğinde ziyaret eden ABD'li Kuş gözlemcisi Betty Slade, Aras merkezini gezdiklerini, merkezi çok güzel bulduklarını ve beğendiklerini söyledi.


Kendisinin ODTÜ'de geçmiş yıllarda öğretim görevlisi olarak çalıştığını ve Türkçe bildiğini belirten Slade'in arkadaşları olan ABD'den David Cole ve Meksika'dan Ruth Peacock ile Van Peacock da, Türkiye'yi çok beğendiklerini söyledi.


Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi Direktörü Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu da yaptığı açıklamada ABD Amerikan Stanford Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi, Polonya Gdansk Üniversitesi, Ankara ODTÜ ve Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttükleri Türkiye'deki aktif kuş halkalama istasyonlarından kendisinin Kars Kuyucuk İstasyonu ile Iğdır Aras İstasyonu'nun sorumlusu olduğunu, Iğdır-Tuzluca Yukarı Çıyrıklı istasyonunda önemli kuş türleri tespit ettiklerini ve kuşların göç yönünü deneylerle tespit ettiklerini belirtti.


Dr. Şekercioğlu, yaptığı açıklamada:"Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'ne önemli kuş türleri uğramaktadır. Biz burada kurduğumuz ağlarla kuşları yakalıyor, halka taktıktan sonra salıyoruz. İstasyonumuzda 12 Ekim 2006 tarihinde halkaladığımız öter ardıcın 24 Ekim 2006'da Güney Kıbrıs'ta vurularak öldürüldüğünü tespit ettik. Ayrıca eylül 2006 tarihinde halkaladığımız saz bülbülü 10 Temmuz 2007'de Macaristan'da yuva yaparken bulundu. Yine 2003'de İsrail Tel Aviv Üniversitesi'nin halkaladığı step şahini nisan 2007'de bizim ağlarımıza takıldı. Bizim istasyonumuz Dünya'nın her tarafında kuş gözlemcileri tarafından izlenmektedir. işte gördüğünüz gibi ABD ve Meksika'dan ilk turist grubu istasyonumuzu ziyarete gelmişler. Ayrıca istasyonun haberlerini Turkish Daily News gazetesinde okuyan iki diğer Amerikali (Cato ve Jamie) da gönüllü olarak istasyonumuzda çalışmaktadır. Bu turistlerin sayısı arttıkça Iğdır'ın ekonomisine katkıda bulunacaklardır. Ayrıca istasyonumuzun faaliyette olduğu her sene 5 ay süresince projemiz de yerel ekonomiye büyük katkılarda bulunmaktadır. Bu faaliyetlerin ve katkıların devamı için Aras Nehri boyunca, sulak alanların, tüm ağaçların ve kuşların kesinlikle korunması şarttır" dedi.


Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu gözetiminde Kafkas Üniversitesi'nden, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nden ve İstanbul Üniversitesi'nden halkalama uzmanları nöbetle bir-iki hafta kalarak ağlara takılan kuşları halkalıyorlar.


Bu arada Aras kuş araştırma istasyonuna gelen heyetten Betty Slade'in yaş günü olması sebebiyle heyetteki arkadaşları tarafından kendisine sürpriz doğum günü pastası kesildi. Bu sürpriz kutlama karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Betty Slade'in oldukça mutlu olduğu gözlendi.

iha
Yayın Tarihi : 11 Mart 2008 Salı 14:39:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?