17
Mayıs
2024
Cuma
TUZLUCA - IĞDIR
Belediye Sayfaları

Nesli tükenmek üzere...

Iğdır’ın Tuzluca ilçesi ile Ağrı’nın Taşlıçay ilçesi sınırları içerisinde bulunan Balıklı gölde yaşayan ve çevrede şifa kaynağı olarak bilinen ünlü kırmızı pullu ‘Kızıl alabalık’ın bilinçsiz avlanmadan dolayı neslinin yok olmakla yüze yüze geldiği belirtiliyor.

Gölde yıllardır balıkçılık yaparak geçimini sağlayan Ekrem Bildik, Balıklı gölün Türkiye’nin volkanik tek gölü olduğunu, bu gölde eskiden sadece sazan ile kızıl alabalığın türünün bulunduğunu anlattı. Daha sonra göle atılan aynalı sazan balığının, alabalığın yumurtalarının yediğinden, söz konusu balığının neslinin yok olduğunun ileri sürdü. Bundan 8 yıl aynalı sazanın göle atıldığını anlatan Bildik, “Önceleri günlük 100 ile 150 kilo arası alabalık çıkıyordu. Şimdi oltalarımızı attığımızda sadece aynalı sazan ile sazan geliyor, alabalık ise gördüğünüz gibi 1 ya da 2 tane zor çıkıyor. Yani nesli tükenmiş bitmiş artık” dedi.

Bu balığının türünün korunması için önlem alınması gerektiğini savunan Bildik, “Daha önce burada bilinçsiz avlanama yasağı vardı. Gölde ihale usulü ile avcılık yapılıyor. Biz de bir kaç kez ihaleyi aldık ve burada bu işi yaptık. Artık şimdi balığının türü azalınca kimse ihaleye girmiyor çünkü zarar ediyor. Bunun için balığının türünün çoğaltılması için balık gölün kenarında küçük havuzlarda çoğaltılıp tekrar göle atılır ve bilinçsiz avlanmanın önüne geçilirse belki bu tür korunur” şeklinde konuştu.

“KIZIL ALABALIK BİRÇOK HASTALIĞA ŞİFA KAYNAĞI”

Yurt içi ve yurt dışından balığının şifa kaynağı oluğuna inanan insanlar tarafından siparişler aldıklarını anlatan Ekrem Bildik, “Kırmızı pullu ‘Kızıl alabalık’ lezzetinden öte, kırık, çıkık gibi ortopedik tedavilerde ilaç kullanılmaktadır. Ayrıca midesinde iltihap olan, astım hastası olanlar, kanser tedavisi görenler, bağırsağında rahatsızlığı olanlar bu balığı tercih ediyor. Özelikle midesinde ağır rahatsızlığı olanlar, bu balığı şifa olarak görüyor, 1-2 santimetre boylarındaki küçük balıkları diri diri yutarak iyileştiklerini söylüyorlar” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2012 Salı 18:18:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?