18
Mayıs
2024
Cumartesi
TUZLUCA - IĞDIR
Belediye Sayfaları

Iğdırlı bal üreticisi zor durumda

Iğdır’da verim düşüklüğü nedeniyle hayal kırıklığına uğrayan bal üreticileri, devletten destek bekliyor.

İlkbaharda Tuzluca İlçesi’nin yaylalarına çıkan Iğdırlı bal üreticileri, Nisan ayında yağan kar nedeniyle çiçeklerin kuruduğunu, yayladaki arıların aç kalarak verimin düştüğünü, zararlıların da kovanlardaki arıları vurduğunu belirtti. Her yıl 4 bin kovandan 100 ton bal elde eden Iğdırlı bal üreticileri, bu yıl 15 ton bal bile elde edemeyeceklerini ve zararın 1 trilyon 500 milyar lira dolayında olduğunu söyledi.

Iğdır’ın Tuzluca İlçesi Çiçekli Köyü’nden bal üreticisi Mir Hüseyin Çeçe, bu yıl bal üreticilerinin çok zor durumda olduğunu belirterek, "Iğdır’ın eski valilerinden Sayın Şemsettin Uzun tarafından arıcılık yapmamız teşvik edildi. Sayın Vali bana 1994 yılında 40 kovan verdi. Ben bunu 100 kovana kadar çıkardım. Vali Şemsettin Bey’in Iğdır’dan ayrılmasıyla, başta Ziraat Bankası olmak üzere yetkililerin ilgisizliği bizi çok zor durumda bıraktı. Kovanları hastalık vuruyor. Veteriner hekimler olayı çözemiyor. Şimdi kovan sayım 50’ye kadar geriledi. Bu yıl yaşanan Alasın hastalığı bizi iyice mahvetti. 500 kilo bal bekliyordum, şimdi 100 kilo alabilsem çok sevineceğim. Devlet bize yardım etsin. Ziraat Bankası’ndan ucuz kredi talebimiz var. Yeniden kovan alıp üretimi çoğaltmak istiyorum. Ayrıca zararlıyla mücadele için Tarım Müdürlüğü’nden destek bekliyoruz" dedi.

Sarapdal Köyü’nden Orhan Çeçe ise, kooperatifleşemediklerini ve Tuzluca balının Anzer balı kadar hastalıklara iyi geldiğini ifade ederek, "Tuzluca’da 52 arıcı, 4 bin de kovan var. Ama malımızı değerlendirecek bir kooperatif yok. Geçen yıl 600 kilo bal aldım. Bu yıl 80 kilo ancak alırım. Hastalıktan anlayan veteriner yok. Pazar sorunu yaşıyoruz. Tuzluca’nın balı en az Anzer balı kadar iyidir. Ama bizim sahibimiz yok. Biz aylardır yaylalarda arıyla beraber çalışıyoruz. Ama emeğimiz boşa gitti. Şimdi benim çoluk çocuğum ne yesin?" diye konuştu

iha-ığdır
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2004 Pazartesi 12:08:32
Güncelleme :5 Nisan 2005 Salı 12:48:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?