Kars Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Çelik, Kars'taki hayvan sayısında geçen yıllara nazaran 4'te 1 oranında azalma olduğunu belirterek, bu azalmanın dolaylı yollarla kurbanlık hayvan sayısına ve sevkiyatına olumsuz yansıdığını ifade etti.
Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ise, geçen sene ile bu sene arasında hemen hemen aynı oranda kurbanlık sevkiyatı yapıldığını kaydederken, küpesi ve kaydı olmayan hayvanların gönderilmediğini açıkladı.
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte gözler hayvancılığın önemli merkezlerinden olan Kars'a çevrildi. Batı illerinin kurbanlık hayvan ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan Kars'ta hayvancılıkla ilgili ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor. Kars Ticaret Borsa Başkanı İsmet Çelik, Kars'taki hayvan sayısında geçen yıllara nazaran 4'te 1 oranında azalma olduğunu belirterek, bunun sebebini ise kaçak hayvan girişlerine bağladı. Özellikle yaz aylarında komşu ülkelerden kaçak olarak canlı hayvan ve et girişi olduğunu savunan Çelik, kaçak hayvan girişlerinin besiciliğe, besiciliğin göçe, göçün de kurbanlık hayvanlara olumsuz etki ettiğini ifade etti.
Çelik, Kars'ta bir yıl boyunca 100 bin büyükbaş, 225 bin de küçükbaş hayvanın taşra ve batı illerine sevk edildiğini dile getirdi. Çelik, bunlar arasında kurbanlık hayvanların da, besi için götürülen hayvanların da olduğunu belirterek: "Ama Kars'ta geçmiş senelerde olduğu gibi hayvan yok. Hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvanlarda eskiye nazaran 4'te 1 oranında bir düşüş var. Yine de şunu söyleyeyim ki, bu oran ne kadar düşerse düşsün, Kars hayvancılığın merkezidir. Bunu Atatürk'ün özellikle Kars için yaptığı ARGE çalışmalarında görebiliyoruz." dedi. 1927 yılında başlanan çalışmalar neticesinde Kars'ın 1980 yılına kadar komşu ülkeler başta olmak üzere birçok ülkeye et ihraç ettiğini açıklayan Çelik, 1980'den sonra et ithalatı yapıldığını ve canlı hayvan getirildiğini dile getirdi.
Çelik, dış ülkelerin fiyatlarının Türkiye'den daha ucuz olduğu için vatandaşın hayvanını satamadığını, rekabete giremediğini ve bunun sonucunda ise göçün yaşandığını ifade etti. Göçün her zaman olumsuz sonuçlar doğurduğuna dikkat çeken İsmet Çelik: "Göç olan yerde besi hayvancılığı biter. Besinin olmadığı yerlerde ise kurbanlık hayvan yetiştirmek zordur. 4 yıl öncesine kadar 650 bin büyükbaş hayvana sahip olan Kars'ta şimdiki büyükbaş hayvan sayısı 350 binin altında. Yaz aylarında Ermenistan, Gürcistan gibi komşu ülkelerden kaçak hayvan girişi oldu. Buna en fazla Van yöresinde rastlamak mümkün. Çünkü oralarda İran üzerinden girişler oluyor. Kış aylarında ise tırlarla, gemilerle kaçak et girişi olmuştur. Bunlar tabiki hayvancılık sektörünü olumsuz etkilemiş ve etkilemeye de devam edecektir. Bir de endüstriyel yağ adı altında dış ülkelerde et girişi oluyor. Böylece Türkiye'deki hayvancılık sektöründe rekabet olmuyor. Bu da kurbanlıkları olumsuz etkiliyor." şeklinde konuştu.
Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ise, kaçak hayvan girişinin olamayacağını savunarak devletin güvenlik görevlilerinin olduğunu belirtti. Kurban bayramı için bugüne kadar yaklaşık 30 ila 40 bin civarında hayvan sevkıyatı olduğuna değinen yetkililer, bu hayvanların içerisinde besi için gönderilen hayvanların da olduğunu söyledi.
Yetkililer, gönderilen kurbanlık hayvan sayısında geçen sene ile bu sene arasında pek bir fark olmadığını dile getirerek, yaklaşık olarak aynı oranda hayvan gönderildiğini açıkladılar. Tarım İl Müdürü Yusuf Yurdalan ise, kurbanlık yada damızlık olarak gönderilecek tüm hayvanların tüm kontrollerinin yapıldığını belirtti. Kurbanlık sevkiyatında ilginin fazla olduğunu ifade eden Yurdalan, yapılan kontrollerin pazar gününe bile sarktığını söyledi.
Yurdalan: "Aşısı yapılmış, küpeli, kaydı olan hayvanlar kamyonların da dezenfeksiyonları göz önüne alınarak tüm denetimler yapıldıktan sonra gönderiliyor. Küpesi olmayan hayvanları göndermediğimiz için kaçak hayvanların kurbanlıkları olumsuz etkilemesi gibi bir durum olmuyor." ifadelerini kullandı.