19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Kalede restorasyon çalışmaları

Kars Kalesi'nde başlayan restorasyon çalışmaları kapsamında toprak altında kalan odalar gün yüzüne çıkarılırken, giriş kapısında bulunan duvarlar ise yeniden onarılıyor. 

Tarihi Kars Kalesi'nde, Kültür Bakanlığı ve Kars Valiliği'nin ortak çalışmalarıyla geçen yıl başlayan restorasyon çalışmalarına bu yıl da devam ediliyor. Tarihi özelliği korunarak yapılan çalışmalar kapsamında, burçların kenar duvarlarının üzeri mevcut taş yapısıyla yenileniyor, bozulmaya yüz tutmuş bölümleri ise onarılıyor. Kale giriş yolu, kapısı ve kale arkasındaki yolun da yapıldığı kalenin her yanı elden geçiriliyor. 20 kişiden oluşan uzman ekiple devam eden çalışmalar, sıcak havayla birlikte hızlandırıldı. Toprak altında kalan 200 metrekarelik alanda başlatılan çalışmalarda odaların giriş kapılarına ulaşıldı. Kars Kalesi'nde devam eden restorasyon çalışmaları Mayıs ayının sonunda tamamlanacak ve yeni çıkarılacak olan odalarla birlikte ziyaretçilere açılacak. 

Kars Kalesi, M.S. 1153 yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emriyle Veziri Firuz Akay tarafından yaptırıldı. Kenti çevreleyen dış kale surları da 12. yüzyılda inşa edilmeye başlandı. 1386 tarihinde Timur tarafından yıkılan kale 1579 yılında Osmanlı Padişahı 3.Murat'ın fermanı ile Kars'a gelen Lala Mustafa Paşa tarafından kale ve dış cephe surları yeniden yaptırıldı. Kale 1616 ve 1636 yıllarında 2 defa onarımdan geçirildi. Kaynaklara göre merkez kale dışında surlar 27 bin metre uzunluğunda olup, 220 burçtan meydana geliyor. 

Kale doğu-batı istikametinde 250 metre kuzey-güney istikametinde yaklaşık 90 metre uzunlukta. 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşından sonra 40 yıllık Rus işgalinde tahribatlara uğrayan, orijinalliğini yitiren kale Sit alanı olarak ilan edilen Kars Kalesi, kentten bakıldığında etkileyici bir görünüme sahip.
.
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2006 Cuma 19:34:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?