1
Mayıs
2024
Çarşamba
KARS

Orhan Birgit


Orhan BİRGİT   (1927- ) 

Gazeteci, yazar, politikacı.Kars’ta doğan Orhan Birgit, Yükseköğrenimini İstanbul Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Öğrencilik yıllarında aynı zamanda gazetecilik yapan Birgit, Ulus Gazetesi’nin İstanbul Temsilciliği’nde, Dünya ve Yeni Sabah Gazeteleri’nde çalıştı. Kim adı ile haftalık bir haber dergisi yayınladı.
Cumhuriyet Halk Partisi’nde Ocak, İlçe Başkanlıkları, İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 

6-7 Eylül 1955 olaylarında “Kıbrıs Türktür Cemiyeti” üyesi olduğu için tutuklandı ve Sıkıyönetim Mahkemesi’nde yargılandı, aklandı. 1960’da dönemin iktidarı tarafından TBMM Tahkikat Komisyonu’na sevk edildi. 19 Mayıs 1960 gününe kadar gözetim altında tutuldu. 

1965 yılında CHP’den İstanbul Milletvekili seçildi. Aynı yıl TBMM CHP Grup Yönetim Kurulu üyesi ve Parti Grup Sözcüsü oldu. Bülent Ecevit ile birlikte CHP içinde başlatılan Ortanın Solu Hareketi’nin öncüleri arasında oldu ve 18.Kurultayda CHP Parti Meclisi Üyeliğine ve Merkez Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. 

Bu görevlerle birlikte Parti Sözcülüğü görevini de üstlendi. Bu görevleri 1973’te kurulan 1.Ecevit Hükümeti’nde Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’na getirilişine kadar sürdü. 

Birgit, Hükümet Sözcüsü olarak da görev yaptı. 

1974 yılı Temmuz’unda Kıbrıs’ta Makarios’un devrilmesi ile ilan edilen Enosis hareketine karşı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin adaya düzenlediği Barış Harekatı sırasında da Hükümet Sözcülüğü görevini sürdürdü. Orhan Birgit, Ecevit Hükümeti’nin istifasından sonra yeniden CHP Merkez Yönetim Kurulu üyeliği ve Genel Sekreter Yardımcılığı yaptı. 

12 Eylül müdahalesinden sonra yeniden gazeteciliğe başlayan Birgit, Dünya Gazetesi Yayın Yönetmenliği, Hürriyet Gazetesi danışmanlığı yaptı. Yeni Günaydın Gazetesi’nde önce köşe yazısı yazdı ve daha sonra gazetenin Genel Yönetmenliğini ve Başyazarlığını üstlendi. 

Hürriyet Vakfı ve Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanlıkları da yapan Birgit, Eskişehir Anadolu, İstanbul Galatasaray Üniversiteleri İletişim Fakülteleri’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Kendisine Anadolu Üniversitesi Senatosu’nca Onursal Doktorluk payesi verildi. 

1991 yılında DSP İstanbul 5.Bölge Milletvekili adayı oldu. Orhan Birgit, Cumhuriyet Gazetesi’nde köşe yazısı yazmakta ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Medya İletişim Sistemleri üzerinde ders vermektedir.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar