22
Mayıs
2024
Çarşamba
SARIKAMIŞ - KARS
Belediye Sayfaları

Bakan Çelik, kız yurdunun temelini attı

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bütün kötülüklerin sebebinin ’cehalet’ olduğunu vurgulayarak, "Cehaleti ayaklar altına almak zorundayız" dedi. Milliyet Gazetesi’nin "Baba beni okula gönder" kampanyası çerçevesinde Kars’ın Sarıkamış İlçesi’nde yaptırılacak olan 100 öğrenci kapasiteli kız öğrenci yurdunun temeli, bugün Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in de katıldığı törenle atıldı.

Sarıkamış Kapalıspor Salonu yanındaki arsa üzerinde düzenlenen törene, Kars Valisi Nevzat Turhan, Sarıkamış Kaymakamı Bayram Gale, Doğan Grubu Başkanı Aydın Doğan’ın kızı Hanzade Doğan ile davetliler katıldı.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, 90 bin şehidin yattığı Sarıkamış’ın içlerinde bir yara olduğunu belirterek, "Bu nedenle Sarıkamış çok önemli. Atatürk, İstiklal Savaşı yıllarında bile eğitime ve kaleme çok önem vermiştir. İstiklal Savaşı’nın ardından İstikbal Mücadelesini başlatan Atatürk, bu mücadelenin de kalemle kazanılacağını ifade etmiştir. İstikbali parlak tutacak eğitimdir. Eğer bir ülkede trafik canavarından söz ediliyorsa, eğitimsizlik vardır. Hoşgörülü olmamanın ve bütün kötülüklerin sebebi cehalet denilen karanlıktır. Cehaleti ayaklarımızın altına almak zorundayız" diye konuştu.

Bazı gazetelerin eğitimle ilgili çalışmalarının yanlış yorumlandığını da anlatan Bakan Çelik, "Türkiye lig olarak Fildişi sahilinde, Etiyopya liginde değil. Confiçyüs’ün söylediği gibi ’Karanlıktan şikayet etmektense önce kendin bir mum yak’." şeklinde konuştu.

Milliyet Gazetesi’nin kampanyasıyla ilgili bilgiler veren Bakan Çelik, medyanın her zaman kendilerinden yana olduğunu ifade ederek, bu sayede ’Haydi kızlar okula’ kampanyasında büyük başarılar elde edildiğini söyledi.

"Bağımsız okulların hepsinde bilgisayar olacak" diyen Bakan Çelik, bilgisayar bağışını teşvik etmek için KDV’yi sıfırladıklarını ifade ederek, "Okulların yüzde 95’i internete bağlandı. Artık eskilerin dediği gibi artık ’Orada bir köy var uzakta ’ zihniyeti tarihe karıştı. ’Baba beni okula gönder’ sözü, bana eski filmlerdeki sözü hatırlattı. ’Baba beni eversene’ sözü , yalnız bir onları evermeyeceğiz, okula göndereceğiz. Şöyle türkülere baktığınızda kadınların buram buram cahilliğin şikayetini dile getiren sözler görürsünüz. ’Evlerinin önü bulgur kazanı / Ben severim okuyanı - yazanı’, yine Pir Sultan Abdal’ın söylediği ’Katip yaz arzuhalim, yaz yare gönder’, yine kadınların eğitime özlemini dile getiren şu sözler vardır: ’Nolaydım, nolaydım , okur - yazar olaydım, yarim mapusa düşmüş avukatı ben olaydım" dedi.

Haydi Kızlar Okula Kampanyası’nı en çok sıkıntının olduğu 11 ilden başlattıklarını kaydeden Bakan Çelik, bu illere gittiklerinde ’Yanımıza jandarma ve polis de alalım’ şeklinde sözler duyduğunu ’Artık polisle, jandarmayla değil, hoşgörüyle gidelim istiyoruz. Eğitim, zorla polisle jandarmayla olmaz" diye konuştu.

İslam Dini’nin kadın ve erkeğe ilmi farz kıldığı şeklindeki sözlerinin bazı gazetelerce çarpıtıldığını anlatan Bakan Çelik, daha sonra şunları söyledi:

"Benim kültürüm, medeniyetim ve inancım, kızı cahil bırakmayı değil, onları bilen tahsil yapan bireyler haline getirmeyi emreden dindir. Bunun aksini söyleyenler topluma fenalık yapıyorlar. Bütçe dışı kaynaklardan bir seri daha okul yapacağız. Sarıkamış’ta Süper Lise’de okuyan Neşe Alkaya isimli bir kız çocuğunun Hanzade Doğan’ı telefonla arayarak yurt olmadığı için okuyamadığını belirtmesi üzerine yurt temelinin atılıyor. Filozof diyor ki, ’Uyanık bir adam binlerce uyuyan adamı uyandırır’."

Törende daha sonra butona basılarak Kız Öğrenci Yurdu’nun temeline harç atıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2005 Salı 14:45:55
Güncelleme :28 Haziran 2005 Salı 16:34:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kübra IP: 88.253.7.xxx Tarih : 26.09.2008 02:21:00

okadar destek oluyolarda niye hiç bişi olmuyor hiç bişey yapmıyolarki