29
Mayıs
2024
Çarşamba
SARIKAMIŞ - KARS
Belediye Sayfaları

Sarıkamış'ta obsidyen taşı sergisi

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde Sarıkamış Kadınlarını İş Dünyasına ve Sosyal Hayata Kazandırma Derneği'nin (SAKADER) ev sahipliğinde Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi'nin desteği ile Sarıkamış Obsidyen Taşı Takıları ve Halı Tasarım Sergisi açıldı. 

Açılış törenine Sarıkamış Kaymakamı Ahmet Altunbaş, 9. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Taner Düvenci, Belediye Başkanı İlhan Özbilen ile vatandaşlar katıldı. 

Burada bir konuşma yapan Kaymakam Ahmet Altunbaş, "Biz, kültürümüze ve manevi değerlerimize sahip çıkma sorumluluğunu taşımalıyız. Değerlerimizden biri olan Sarıkamış Obsidyen Taşı ve Halıcılık El Sanatları Tasarım Sergisi'nin bu açılışla bir başlangıç olmasını temenni ediyorum" dedi. 

AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde yüksek lisans öğrenimi gören Yusuf Parlak ise, "Biz, bu yaz alan araştırması için geldiğimiz Sarıkamış'ta SAKADER'e uğradık. Dernek çalışanlarının Sarıkamış'ta neler yapabiliriz, ne gibi ürünler ürütebiliriz, diye talepleri oldu. Tahsin Hocam kendilerine Sarıkamış Obsidyen taşını işlediklerini söyledi. Biz de fakültemizin atölyelerinde kendi ürettiğimiz Obsidyen takılarımızı getirerek burada stand açtık. Zamanla makineleri buraya getirerek, atölye kurup Sarıkamış'taki insanlara istihdam sağlamayı amaçlıyoruz" diye konuştu. 

Fakültenin Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü doktora öğrencisi Aslıhan Ergüder de, "Sarıkamış kilimlerinin desen ve teknik yönünden kendine özgü özellikleri bulunmaktadır. Biz burada SAKADER'de yapacağımız kilimleri '90 Bin Şehide, 90 Bin Kilim Projesi' ile üreteceğiz. Böylelikle Sarıkamış ev hanımlarının hem aile ekonomisine hem de ilçe ekonomisine faydalı olacaklarını umuyoruz" şeklinde konuştu. 

Fakültenin Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Başkanı Tahsin Parlak ise şunları söyledi: 

"Güzel Sanatlar Fakültesi'nde geleneksel sanatlarımızı nasıl geliştirebiliriz diye projeler ortaya koymaya çalıştım. Bu projeler içinde kıymetli taş işlemeciliği ve halıcılık, kilimcilik gibi çalışmalar yürüttük. Kars bölgesinde de öğrencilerimizle birlikte yaptığımız çalışmalarda bölgenin halıcılık, kilimcilik ve Obsidyen taşı gibi zenginliğini gördük. Bu bölgede halının geçmişi çok önemli. 13 yaşındaki Zennure Hanım Enver Paşa'ya hediye edilmek üzere 1927 yılında yapmış olduğu kilimin içinde Türk'ün gücünü, kuvvetini ve geçmişini çok güzel anlatmış. Komutanların isimlerini yazmış. Bizim 700 halı üzerinde tespit ettiğimiz şey, Sarıkamış'ta Osmanlı saray halıları, kilimleri dokunmuştur. Bu nedenle en kısa sürede burada 35 kişilik bir halı projesi başlatacağız. Aynı zamanda da takı üretimi devam edecek. Biz de Sarıkamışlı bayanların burada ürettiklerini satıp kazandıkça mutlu olacağız, mutluluklarına ortak olacağız." 

Sarıkamışlıların yoğun ilgi gösterdiği tasarım sergisi 3 Kasım'a kadar açık kalacak.

iha
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2008 Cumartesi 16:23:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?