4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Başarı için doğru beslenme

Malatya Sağlık Müdürü Dr. Hacı Bayram Zengin, çocuklardaki dengesiz beslenmenin okul başarısını düşüreceğini belirterek, velilerin çocuklarını dengeli beslemeleri konusunda uyardı. 

Okulların eğitim dönemi olması nedeniyle anne ve babalara çocuklarının beslenmesi konusunda yaptığı açıklamada tavsiyelerde bulunan Zengin, "Okul çağı, büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu ve yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu çok önemli bir dönemdir. Bu dönemde çocuklar yetersiz ve dengesiz beslenirse, hastalıklara karşı dirençsiz olur, sık sık hastalanır, hastalığı ağır seyreder ve devamsızlık nedeni ile okul başarısı düşer. Okul başarınızı artırmak, yeterli ve dengeli beslenmek için süt ve ürünleri, sebze meyve, tahıl ile baklagil gibi dört ana besin grubunda yer alan besinleri her gün önerilen miktarlarda ve imkanlar ölçüsünde tüketmeye dikkat etmeliyiz" dedi. 

Süt grubuna bağlı süt, yoğurt, ayran, peynir gibi besinlerin kemiklerin ve dişlerin daha sağlıklı olması için gerekli olduğuna dikkat çeken Zengin, et, yumurta ve kuru baklagil grubunda yer alan et, tavuk, hindi, yumurta, kuru baklagiller, kuru fasulye, nohut, mercimek, ceviz, fındık gibi yağlı tohumların ise beyin gelişimi, hastalıklara karşı dirençli olma ve kansızlıktan korunma için gerekli olduğunu vurguladı. 

Tüm taze sebze ve meyvelerin ise vücut direncinin artması, göz, diş, cilt sağlığı ve sindirim sisteminin düzenli çalışması için gerek olduğuna dikkat çeken Zengin, ekmek ve tahıl grubunda yer alan pirinç, bulgur, mısır, buğday gibi tahıllardan yapılan besinlerin enerjik olma ve sinir sisteminin güçlenmesi için gerekli olduğunu söyledi.
Zengin, önerilerini şöyle sıraladı:
"Yeterli ve dengeli beslenin. Kahvaltı yapmadan güne başlamayın. Öğün atlamayın. Vücut ağırlığınızı dengede tutun. Şeker ve yağ içeriği yüksek besinler yerine besleyici değeri yüksek ve sağlıklı besinleri tercih edin. Beslenme çantanızı temiz tutmaya özen göstererek çantanızda; süt, ayran, meyve suyu, peynir, kuru meyve, ekmek, taze sebze, meyve, kek, kurabiye veya poğaça gibi yiyeceklerin bulunmasını tercih edin. Okul çevresinde açıkta satılan gıdalardan uzak durun. El temizliğine dikkat ederek, günde en az 2 kere dişlerinizi fırçalayın."

iha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 09:58:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?