20
Nisan
2024
Cumartesi
MERKEZ - MALATYA
Nufus
722.065
Yüz Ölçümü
830
İlçe Sayısı
14
Vali
Nufus
454.272
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
53
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Malatya Müzesi

Malatya’nın Aslantepe Mevkii’nde, 1912 yılında Hitit dönemine ait bazı eserlerin ortaya çıkması üzerine arkeoloji yönünden yöre önem kazanmıştır. Malatya il merkezinde müze teşkilâtı olmadığından bu eserlerin bazıları İstanbul Asar-ı Atika Müzesi’ne gönderilmiş, bazıları da yerinde korunmaya çalışılmıştır. 1929 yılında Aslantepe köylülerinin buldukları bazı eserleri yabancılara satmalarının duyulması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı Malatya Valiliği’ne yazdığı 22.7.1932 tarihli yazıda eski eser kaçakçılığının önlenmesini ve bulunan eserlerin toplanmasını istemiştir. Bunun üzerine Aslantepe’de gizli olarak yapılan kazılarda ele geçen eserler Malatya’da İzzeddin İlkokulu’nda koruma altına alınmış, ardından Ankara Arkeoloji Müzesi’ne, Eski Malatya’daki Ulu Cami’deki minber ile kürsü de Ankara Etnoğrafya Müzesi’ne götürülmüştür. Malatya Kültür Direktörü Malatya Ulu Camisi’nin müze haline getirilmesini istemiş, ancak bir sonuç alınamamıştır. Bunun üzerine Malatya’nın turizm yönünden gelişimini isteyen Malatyalılar, Malatya’da bir müze kurulmasını sürekli dile getirmişlerdir. Bu arada 1966 yılında il merkezindeki Taşhoron Kilisesi’nin restore edilerek müze haline getirilmesi istenmiş ve bu da sonuçsuz kalmıştır. Bu çalışmalardan sonra Malatya Millet Parkı içerisindeki bir bina müze için kiralanmış ve Gazi İlkokulu başta olmak üzere diğer yerlerdeki eserler buraya nakledilmiş ve müze 7.3.1971’de ziyarete açılmıştır.

Malatya Kernek Parkı yanında 1975 yılında arsa satın alınarak bugünkü müzenin yapımına başlanmış, müze 1979 yılında ziyarete açılmıştır. Günümüzde Malatya Müzesi beş ayrı bölümden oluşmuştur. Bunlar Arslantepe Salonu, Taş Eserler Salonu, Karakaya Salonu, Klasik Çağlar Salonu ve Etnoğrafya Bölümü’dür.

Müzenin Arslantepe Salonu Malatya ve çevresinden derlenen fosillere ayrılmıştır. Bunun yanı sıra Arslantepe Höyük’te yapılan kazı buluntuları burada sergilenmektedir. İlk defa Hogarth tarafından 1895 yılında bulunan Arslantepe Höyüğünde kazıları Delaporte (1932-1938), C.Schaeffer devam etmiş (1946-1948), 1962 yılına kadar ara veren kazılara S.M.Puglisi devam etmiş (1962-1990), Alba Palmieri başkanlığında bir süre yapılan kazıları halen Marcella F.Ragipane sürdürmektedir. Bu kazılarda höyüğün en üst noktasından başlayarak Orta Çağ, Roma, Helenistik, Geç Hitit, Hitit İmparatorluk Çağı, Eski Hitit-Asur Koloni Çağı, Eski Tunç ve Kalkolitik Çağa ait eserler ortaya çıkmış ve bunlar müzeye taşınmıştır. Bu eserler arasında kemik deliciler, süs eşyaları, obsidiyen ok uçları, bilezikler ve keramikler bulunmaktadır. Bu bölümde Hitit dönemine ait sergilenen çok sayıda keramik ve boğa başlı Rhytonlar bulunmaktadır.

Müzenin taş eserler bölümünde geç Hitit dönemine ait kabartmalar, heykel başı, Urartu Kralı III.Sarduriye ait yazıt, Arga Tepesi Orta Tunç Çağı buluntuları ve Maşattepe Tümülüs kazısından ortaya çıkarılan Roma Çağı eserleri bulunmaktadır.

Müzenin Karakaya Salonunda ise, Karakaya Baraj Gölü sahasında kalan Caferhöyük, Değirmentepe, İmamoğlu, Pirot ve Köşkerbaba kazılarından ortaya çıkan eserler sergilenmektedir. Burada Neolitik Çağa ait figürinler, cilalı taş baltalar, obsidiyen aletler, çeşitli keramikler, çanak-çömlekler teşhir edilmektedir.

Müzenin Klasik Çağlar bölümünde ise Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler kronolojik bir sıra içerisinde sergilenmiştir. Bunlara ait cam eserler, rölikler, keramikler, takılar, kandiller, heykelcikler ve sikkeler ayrı gruplar halindedir.

Müzenin etnoğrafik bölümünde ise; Malatya folklorunu ve etnoğrafyasını yansıtan halk sanatı eserleri bir araya getirilmiştir. Malatya Odası, Neolitik Dönemden Günümüze İnsan ve Silah, Malatya Sivil Mimarisinde önemli yeri olan Başoda bu bölümün en önemlilerindendir. Ayrıca etnoğrafya bölümünde kesici ve delici aletler, Osmanlı dönemi kılıçları, tüfek ve tabancaları, kilimler, cicimler, zililer, yastıklar ve düz yaygılar ile kadın ve erkek giysileri, takılar, sedef kakma mücevher kutuları, rahleler, bakır kap kacaklar ve Kuran’lar bulunmaktadır.


Dernek Mahallesi, Kanal Boyu
Tel : (0422) 321 30 06
Faks : (0422) 324 98 98

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.malatya.gov.tr ve www.kulturturizm.gov.tr adreslerinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 9 Şubat 2008 Cumartesi 11:17:57
Güncelleme :4 Temmuz 2009 Cumartesi 14:50:21

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR