2
Mayıs
2024
Perşembe
MERKEZ - MALATYA
Nufus
722.065
Yüz Ölçümü
830
İlçe Sayısı
14
Vali
Nufus
454.272
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
53
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Tahtalı Hamam

Malatya il merkezinde, Mimar Sinan Caddesi, Tahtalı Sokakta, Tahtalı Caminin kuzeyinde bulunan bu hamam XIX.yüzyılın ilk yarısında yapılmıştır.

Hamam dikdörtgen planlı olup güney-kuzey doğrultusunda yapılmış, 34.20x12.90 m. ölçüsündedir. Güney cephesi 14.00 m. uzunluğundadır. Hamamın etrafı düzgün yontma taştan örülmüştür. Giriş kapısının etrafı ile hamamın kenarları. Köşe ve kemerleri kesme taştan örülmüştür. Üst örtüde kırma ve moloz taş kullanılmıştır.

Soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelen hamamın soyunmalığına güney cephesinde sivri kemerin altında, düz söveli bir kapıdan girilmektedir. Soyunmalık, kare planlı olup üzeri tromplu bir kubbe ile örtülmüştür. Buradan yuvarlak kemerli bir kapı ile ılıklığa geçilmektedir. Sıcaklık ile ılıklık arasında yuvarlak kemerli bir kapı bulunmaktadır. Her iki bölüm arasında helâlar sıralanmıştır. Sıcaklık haçvari planlı ve dört eyvanlı, köşe hücrelidir. Eyvanlar sivri tonozla, halvetler ile orta mekânın üzeri kubbe ile örtülüdür. Sıcaklığın ortasında sekizgen biçimli bir göbek taşı vardır. Eyvanların içerisinde üçer, halvetlerde de dörder kurna sıralanmıştır. Kuzey eyvandaki basamakla üzerine çıkılan pencere külhana açılmaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 9 Şubat 2008 Cumartesi 10:44:44
Güncelleme :4 Temmuz 2009 Cumartesi 14:26:36

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR