4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

"Başarılı öğrenci, sağlıklı öğrencidir"

Malatya Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, "Başarılı öğrenci, sağlıklı öğrencidir. Bu nedenle, okul sağlığına önem verilmelidir" dedi. 

Okul sağlığı ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Okul sağlığı hizmetlerinde amaç; okul çağındaki çocukların fiziki, mental ve sosyal bakımdan tam sıhhatli olmasını temin etmek, bunun idamesini sağlamak ve dolayısı ile toplumun sağlık standartlarının yükselmesine yardım etmektir" diyen Sağlık İl Müdürü Doktor Hacı Bayram Zengin, "Çocukların bağışıklanması, öğrenci ve okul personeli arasında bulaşıcı hastalıkların erken tanısı ve yayılmayı önleyici tedbirlerin alınması, bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı çevre sağlığı koşullarının ortadan kaldırılması okul sağlığı çalışmaları içine girer. Çocuk ve gençler bir yılın yarıdan fazla süresini okul ve çevresinde geçirmekte, uzun süre bir arada ve belirli kapalı ortamlarda bulunmaktadırlar. Bu ortamlarda bulaşıcı hastalıkların yayılması daha kolay olmaktadır. Başta grip salgınları olmak üzere hepatitler, bağırsak parazitleri gibi birçok bulaşıcı hastalığın okul ortamında kişiden kişiye kolayca yayılabileceğinden okul sağlığı oldukça önemlidir. Periyodik muayenelerle sağlık taramalarının yapılarak erken dönemde görme ve işitme yönüyle ayrıca diğer bedensel özürlülük yönüyle kusurun erken tespiti ile okul başarısının doğrudan ilgisi vardır. Okul sağlığı temiz ve hijyenik bir ortamla ilişkilidir" dedi. 

Okul temizliğinin titizlikle ve usulüne uygun olarak yapılması gerektiğini bildiren Zengin, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Tuvalet ve lavabo temizliği önemli olduğundan tuvaletler, musluklar, lavabolar çamaşır suyu kullanarak sık sık temizlenmelidir. Lavabolarda mutlaka sıvı sabun bulundurulmalıdır. Öğrencilerde tuvalet sonrası ve yemeklerden önce ellerin yıkanması ile ilgili bilinç ve duyarlılık oluşturulmalıdır. Sınıflar ve koridorlar sık sık havalandırılmalı, temiz hava sirkülasyonu sağlanmalıdır. Okuma yazma ve dinlenme sırasında uygun ve en az eforu gerektiren bir duruşu sağlayabilmek için sıradaki belirli mesafelerin çocuğun boyuna göre düzenlenmesi gerekir. Dersliklerin uygun ısıda oda sıcaklığında olması ve sınıf mevcuduna göre uygun büyüklükte olması gerekir. Okul kantini veya yemekhanelerin temizliğine dikkat edilmeli, çalışanların temizlik ve hijyen kurallarına uyması sağlanmalı, kullanılan malzemelerin, alet ve cihazların temizliğine ve uygunluğuna dikkat edilmelidir. Mümkünse tek kullanımlık tabak, çatal, kaşık, bardak kullanılmalıdır. Öğrencilerin okul çevresinde açıkta satılan besleyici değeri düşük ve sağlıksız besinleri tüketmeleri engellenmelidir. Evde hazırlanmış beslenme çantasının ve içerisinde kullanılan çatal, kaşık, tabak, bardak gibi malzemelerin her gün çok iyi temizlenmesi gereklidir.” 

Zengin, "Sağlıklı öğrenciler için sağlıklı okul ve okul çevresi gerekir. Sağlıklı okul gerek çalışan gerekse öğrencilerin sağlığını, güvenliğini, davranış ve alışkanlıklarını çalışma ve öğrenci verimliliğini etkileyen bir ortam olmalıdır. Okul sağlığının genel sağlığın bir parçası olduğu unutulmamalıdır. Sağlıklı öğrenci başarılı öğrencidir" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 12:06:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?