2
Mayıs
2024
Perşembe
MALATYA

5. Ulusal Sosyoloji Kongresi

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul Milletvekili Dr. Zeynep Karahan Uslu, Türkiye'de yeni iletişim teknolojilerinin kullanımıyla sosyal yaşamın seremonileri ve uygulanma biçimlerinin değişmeye başladığını söyledi. 

İnönü Üniversitesi ile Sosyoloji Kongresi tarafından kongre ve kültür merkezinde ortaklaşa düzenlenen 5. Ulusal Sosyoloji Kongresi'nde bir konuşma yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Dr. Zeynep Karahan Uslu, 'Yeni İletişim Araçları ve Toplumsal Etkileri' konusundaki araştırmasını sundu. Milletvekili Dr. Zeynep Karahan Uslu, bilişim ve iletişim teknolojilerine erişimi az olan toplumların küresel gelişmeden dışlanma ve izole olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Milletvekili Uslu, "Enformasyon toplumunun gerçek biçimlenişinin önümüzdeki on yılda daha net görülebileceği de ifade edilmelidir. Bunun temel sebebi özellikle Türkiye gibi genç nüfusun yoğun olduğu ülkelerde GSM, internet kullanıcıları ve televizyonların gelişen fonksiyonları kullananların ağırlıklı olarak gençlerden oluşmasıdır. Bu büyük nüfus grubunun iş ve sosyal yaşama etkin katılımından sonra toplumsal değişim tablosu daha net irdelenebilecektir. Türkiye özelindeki çalışmalarda gençler üzerinden yapılacak analizlere ağırlık veren projeksiyonların daha açıklayıcı olacağı düşünülmektedir ve çalışmamızda da tercihimiz bu doğrultuda gerçekleşmiştir. Özellikle 'iletişim nesli' olarak da adlandırılan 16-24 yaş aralığının diğer yaş gruplarına göre yeni teknolojiye çok hızlı adapte olmaktadır" dedi. 

Araştırmasında ilginç istatistik rakamlara da yer veren Milletvekili Dr. Zeynep Karahan Uslu, "Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan 2005 yılındaki araştırmaya göre, 115 ülke arasında bilgi toplumuna hazır olma açısından 48. sırada, internet kullanıcıları arasında 20. sırada, Microsoft verilerine göre MSN Messenger kullanımında 3. sırada, CIA araştırmasına göre cep telefonu kullanımında 229 ülke arasında 16. olan Türkiye'nin yeni iletişim teknolojilerinin kullanımında birçok ülkeye göre hızla entegre olmasını sağlayan temel dinamiğinin de genç toplum yapımız olduğu düşünülmektedir" ifadelerini kaydetti. Dr. Uslu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2005 yılı verilerine göre, ülkede en çok bilgisayar ve internet kullanan yaş gruplarının sırasıyla 16-24 ve 25-34 aralığı olduğunun tespit edildiğini söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2006 Cuma 13:30:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?