2
Mayıs
2024
Perşembe
MALATYA

9. dış tişcaret haftası

Malatya'da, "9. Dış Ticaret Haftası" nedeniyle düzenlenen törenle, 10 ihracatçıya ödül verildi. 

Dış Ticaret Müsteşarlığı Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın organizesiyle, Ticaret ve Sanayi Odası Salonu'nda düzenlenen ödül törenine Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkan Yardımcısı Nurettin Sevim, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sami Payza, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Hasan Hüseyin Erkoç, Dış Ticaret Müsteşarlığı Standardizasyon Genel Müdürü Yavuz Mollasalimoğlu, işadamları ve davetliler katıldı. Vali Daşöz, ekonomik gelişmenin ve ihracatın bir ülkenin bağımsızlığında önemli unsur olduğunu belirterek, "İddia sahibi hiçbir ülke, kendine yetecek kadar üretim yapmaz. İhracata önem verir" dedi. 

Kayısı üretimi konusuna da değinen Daşöz, "Kayısı ürünlerinden daha fazla katma değer elde edilebilir. Çünkü, kayısıda Malatya Türkiye'de tekel, dünyada ise Türkiye tekeldir. Bu nedenle, kayısıdan ekonomik girdi daha gazla sağlanmalıdır. Bunun bir yolu da tanıtımdır" diye konuştu. 

Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Erkoç ise, Malatya'dan yılda 500 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, bunun 175 milyon dolarının kayısı olduğunu belirterek, "Milli geliri 2 bin dolarlardan 15 bin dolarlara, yıllık ihracatı da 80 milyar dolardan 300-400 milyar dolarlara çıkarırsak, o zaman ülkedeki sıkıntılar giderilir" şeklinde konuştu. 

Dış Ticaret Müsteşarlığı Standardizasyon Genel Müdürü Mollasalimoğlu ise, ihracatın 80 milyar dolarlara yükselmesinde, ihracatın önündeki bazı bürokratik engellerin kaldırılmasının önemini anlattı. 1980'li yıllardan sonra Kahramanmaraş, Denizli ve Malatya gibi illerin ekonomisinde gelişmeler yaşandığını, bu illerin sayılarının artması gerektiğini vurgulayan Mollasalimoğlu, üretim ve ihracatın arttırılmasının önemini belirtti. 

2005 yılında en fazla ihracat yapan, Akbaş Gıda, Sun Gıda, Kırıcı Dış Ticaret, Göçmez Tarım Ürünleri, Entegre Gıda Sanayi, Anateks, Boyrazoğlu Tarım, Akçin Akaryakıt, Pak Tarım ve Kanat Zirai Ürünleri yetkililerine, protokol üyeleri tarafından plaket verildi.
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2006 Salı 15:35:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?