4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

AB sürecinde veterinerliğin önemi

Malatya Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Nedim Şahingil, "Hayvan ve hayvansal ürünlerden insanlara geçen hastalıklar nedeniyle toplum sağlığı ciddi olarak tehdit altında kalmaktadır. Bu nedenle, hayvansal ürünler kullanılırken, temizliğe dikkat edilmeli" dedi.

Gıda güvenliği açısından risklerin büyük kısmını hayvan ve hayvan orijinli ürünlerin oluşturduğuna dikkat çeken Nedim Şahingil, "Bu nedenle ‘çiftlikten sofraya gıda güvenliği’ konsepti içerisinde sağlık ve hijyen en önemli faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Her geçen gün bilinçlenen tüketicilerde kendilerine sunulan gıdaların sağlıklı olmasını istemektedirler. Bakanlık olarak esas hedefimiz önemli hayvan hastalıklarının ortadan kaldırılması ve tekrar görülmesinin önlenmesidir. Bilgi kaynaklarına erişim, iletişim, teknolojinin en üst düzeyde kullanılması, hızlı ve güvenilir teşhis, çabuk tedbir alma, kaliteli ve etkili aşıların kullanımı, hayvan hareketlerinin kontrolü ve denetimi çalışmalarımızın vazgeçilmez unsurlarıdır" şeklinde konuştu.

"Ülkemizdeki hayvan sağlığı ve veteriner hizmetlerinin durumu Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımında önemli bir karar verme faktörüdür. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde teşkilatımızın gündemini önemli ölçüde hayvan hastalıklarının kontrolü ve eradikasyonu meşgul edecektir. Özellikle 1985 yılında yapılan reorganizasyonda yapılan yanlış yapılanma personel eksikliği bütçe yetersizliği ile çalışanların sosyal haklarının dibe vurması gibi olumsuzluklara rağmen teşkilatımız ulusal düzeyde yürütülen kampanya aşılamalarında iyi sonuçlar almıştır" diyen Şahingil, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Ancak bütün bu özverili çalışmalara rağmen hayvancılık sektörünü olumsuz yönde etkileyen ekonomik kayıplara yol açan hayvan ve hayvansal ürün ticaretimize engel teşkil eden bir kısım salgın hayvan hastalıkları ülkemizde hala mevcudiyetini sürdürmektedir. Mevcut hastalıkların kontrolü ve eradikasyonu, hastalıkların ülkemize girişinin önlenerek hayvan ve zoonoz karakterli olanlar nedeni ile insan sağlığının korunması, ülke ekonomisi ve ticaretine sağlayacağı katkılar ve veteriner hizmetleri alanında Avrupa birliğine uyum çalışmalarının kısa sürede tamamlanması için hastalıklarla mücadele ve koruyucu hizmetlerin her aşamada daha verimli yürütülmesi gerekmektedir. Bu sayede verimliliğin ve üretimin artırılması, ekonomiye katkı sağlaması, güvenli gıda üretiminin temini, hastalıklardan kaynaklanan ticari engellerin kaldırılması ve AB uyum sürecinde hızlı bir ilerlemenin gerçekleşmesi sağlanmalıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 17:21:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?