4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Abdal Musa Lokması töreni yapıldı

Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Abdal Musa Lokması töreni yoğun bir katılımla yapıldı.

Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi salonunda yapılan lokma törenine Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf İzzettin Cengiz ve Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli'nin yanı sıra, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, siyasi partilerin il teşkilat başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende bir konuşma yapan Vali Halil İbrahim Daşöz, çok zengin ve köklü bir tarihin mirasçısı olduklarını söyledi. Vali Daşöz, büyük bir milletin çocukları olduklarını kaydederek, "Tarihimizi çok iyi bilme mecburiyetimiz var. Geçmişi ancak, anlayarak geleceği yaşayabiliriz. Tarihimizde gurur duyacağımız değerlerimiz var. Bunların başında bu tür etkinlikler ve birden çok etkinlik geliyor. Eğer bir etkinlik dostluğu ve sevgiyi çoğaltıp, gönülleri birleştiriyorsa burada bir güzellik vardır. Bu açıdan
baktığımızda caminin anlamıyla cemin anlamı aynıdır. Biz burada her etkinliğe katıldığımızda mutluluk ve huzur duyuyoruz. Çünkü burada ülkenin birlik ve beraberliğine çok önemli taşlar konuluyor" dedi.

Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf İzzettin Cengiz ise Abdal Musa Lokması'nın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Biz böyle etkinliklerin devam edip, birlikteliğin devam etmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli de, Abdal Musa Lokması geleneğinin yedi asırdan beri miras kaldığını belirterek, "Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfımızın 2008 yılı içerisinde yapmış olduğu kültürel etkinliklerin önemli bir halkasını oluşturan ve Anadolu'muzun tarihinde yedi asırdan beri Alevi- Bektaşi dünyasının Hz. Muhammed (S.A.V.) Efendimizin Hz. Ali, Ehli-Beyt ve Hacı Bektaş Veli'den sonra en çok sevilen, saygı duyulan ünlü Abdal Musa Sultan'ın anma töreninde birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yedi asırdan beri Alevi- Bektaşi kardeşlerimizin özellikle kış aylarını başlangıcı olan Aralık ayında kurbanlar kesilerek, herkesin lokmalarını yediği, fakir ve fukaranın imkanlar dahilinde karınlarını doyurduğu, dargınların küskünlerin barıştığı inancını taşıyoruz. Bu anlamlı ve güzel günde, Türk gelenek ve kültürümüzün çok önemli bir parçasının güzelliğini bugünümüze kadar milli birlik ve bütünlüğümüzü pekiştirerek getirmenin sevinci içerisindeyiz" ifadelerine yer verdi.

Yapılan konuşmaların ardından 2 bin kişiye Abdal Musa Lokması dağıtıldı. Daha sonra mahalli sanatçılar eşliğinde deyişler sunuldu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2008 Pazar 19:41:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?