3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Aspirde sonuç olumlu

Malatya'da Aspir bitkisinin deneme amaçlı ekildiği ve verimli ürün alındığı bildirildi.


Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi Görgü Köyü'nde Tarım İl Müdürlüğü tarafından 6 dekar alanda Aspir bitkisi deneme üretimi yapıldı. Üretimin başarılı olması dolayısıyla ekim yapılan tarlada basın açıklaması yapan Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, "Malatya'da ilk defa deneme mahiyetinde Aspir bitkisini bu sene ektik. Battalgazi ve Görgü Köyü'nde denemeler yapıldı. Yağ oranı yüzde 25-35 oranında olan Aspir bitkisi, susuz tarlalarda dönümde 100-200 kilogram, sulu arazide ise 300-400 kilogram verim alınıyor" ifadelerini kullandı.


Türkiye’de yağlı bitkiler açığı bulunduğunu, Aspir bitkisinin yaygınlaştırılması halinde bu açığın kapatılabileceğini söyleyen Güldal, "Bitkisel margarin ve yağın ham maddesi olan Aspir bitkisi, aynı zamanda, boya, vernik, margarin, yem ve ilaç sanayinde de kullanılıyor. Özellikle yağ sanayinde kullanılan bitkiyi alternatif ürün olarak sunuyoruz" dedi.


Güldal, susuz ve kıraç alanlarda arpa ve buğdaya alternatif bitki olduğuna dikkat çeken Güldal, bitkide bir yılda tek ürün alındığını ve 120-150 günde hasat yapıldığını kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2009 Çarşamba 17:09:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?