2
Mayıs
2024
Perşembe
MALATYA

Atıksu tesisinde organik gübre üretimi

Malatya Belediyesi'nin Türkiye'de sayılı arıtma tesislerinden birisi olan atıksu arıtma tesisinde, tarımda kullanılabilecek organik gübre üretmeye başladı. 

Belediye Meclis Salonu'nda düzenlenen basın toplantısına, Malatya Belediyesi Başkan Yardımcısı Nurettin Sevim, İnönü Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erkan Pehlivan, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Belediye Fen İşleri Müdürü Doğan Tarakçı ve MASKİ Müdürü Oktay Özelçi katıldı. 

Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Nurettin Sevim, Atıksu Arıtma Tesisi'nde atık suyun biyolojik arıtımı sonucunda bugüne kadar 11 bin 641 ton çamur keki üretildiğini, bu çamurların ise geçici depolama alanında biriktirildiğini kaydederek, üretilen bu çamurların 3 ayda bir analizlerinin yapıldığını söyledi. Çamur numunelerinin TÜBİTAK ve Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi'ne gönderilerek analizlerinin de yaptırıldığını belirten Sevim, "Bu analizlerin sonuçlarına göre, ülkemizde uygulanmakta olan Toprak Kirliliği Kontrol Yönetmeliği ve AB normlarına göre değerlendirildiğinde, ağır metal içeriğinin düşük olduğu tespit edilmiştir" dedi. 

Arıtma çamurunun uygulanacağı toprakların ağır metal değerlerinin tespiti için farklı tarım alanlarından Malatya Belediyesi tarafından 26 adet toprak numunesi alınarak TÜBİTAK'ta analizlerinin yaptırıldığını da kaydeden Sevim, yapılan analiz sonuçlarının "Toprak Kirliliği Kontrol Yönetmeliği"ne göre uygun olduğunun tespit edildiğini söyledi. 

Arıtma çamurunun tarımda kullanılabilmesi için Çevre Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'ne başvuru yaptıklarını belirten Sevim, "Yaptığımız başvuru neticesinde, Valiliğimizce çamur kullanımı izin belgesi 3 yıllığına tarafımıza verilmek üzere çıkarılmıştır" diye konuştu.
Malatya Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal ise "Araştırmalar sonucunda, bu çamurun çok yüksek değerde organik madde içerdiği, gübre muhteviyatının çok olumlu olduğunu, ancak belirli şartlar dahilinde kullanılması gerektiğini belirtti. Malatya Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, çiftçilerin herhangi bir tereddütleri halinde İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri'ne müracaat etmelerini isteyerek, bir süre sonra ağaç başı ve dekar başına ne kadar gübre verileceğini dokumanla çiftçilere dağıtmayı planladıklarını söyledi. 

Bu arada, İnönü Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erkan Pehlivan ise yapılan analizler sonucunda biyokad adı verilen bu maddenin iyi bir organik katı olduğunu belirterek, "Çünkü kimyevi kökenli gübreler toprağa zamanla kendiliğinden zarar vermektedirler. Halbuki arıtma çamurunun oluşmasında bizatihi bakteriler kullanılmaktadır. Demek ki biyolojik bir vasat oluşturulmaktadır. Bunun dışında Avrupa'da da örnekleri olduğu gibi herhangi bir yakıt kullanılarak bir kurutma tünelinde bu gübre kurutulabilir. Bunun tabi belli bir maliyeti var. Kurutulduktan sonra öğütülebilir, öğütüldükten sonra paketlenip, pazarlanabilir. Bunların Avrupa'da örnekleri mevcut. Ama bizim şu anda üzerinde durduğumuz ve çalıştığımız yöntem güneş enerjisiyle bir an önce kurutup, kompost haline getirmek" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2006 Cumartesi 17:00:02
Güncelleme :29 Temmuz 2006 Cumartesi 17:05:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
alim ben IP: 88.226.3.xxx Tarih : 20.08.2006 23:29:27
Arıtma tesislerinde çıkan çamur kurutulmadan ve içerisindeki patojen bakteriler ölmeden kesinlikle kullanılamaz. Eğer bu kullanılıyorsa, bir cinayet işleniyor diyebilirim. Bunun Gebze'deki atık kimyasal varillerin toprak altına gömülmesiyle hiç bir farkı yok derim. Lütfen bu konuyu dikkate alın ve yayınlayın.