4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Bağırsak parazitlerine dikkat!

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı’nda görevli uzmanlarca yapılan araştırmada, "Bağırsak parazitlerinin bulaşması ve yayılımı açısından gıda sektöründe çalışanlar ve mutfak personeli önemli risk gruplarını oluşturmaktadır" denildi.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalında görevli Özlem M. Aycan, Metin Atambay, Özlem Miman ve Nilgün Daldal ile Malatya Devlet Hastanesi Halk Sağlığı Laboratuvarı'nda görevli Ülkü Karaman tarafından yapılan ve İnönü Üniversitesi Tıp Dergisi'nde yayımlanan "Malatya'da Gıda ile Uğraşan Bir Şirketin Personelinde Bağırsak Parazitlerinin Araştırılması" konulu raporda ilginç sonuçlara yer verildi.
Yayınlanan raporda şu görüşlere yer verildi; "Bağırsak parazitlerinin dağılımı; toplumun kültürel yapısı, sosyo-ekonomik düzeyi, temizlik ve beslenme alışkanlıkları, eğitim düzeyi, iklim ve çevre koşullarına bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca bazı mesleklerde çalışanlar bu hastalıklarda portörlük görevi yapar, bunların içinde en önemlisini ise gıda sektöründe çalışanlar oluşturmaktadır. Bu nedenle gıda sektöründe çalışanların, 6 ay ara ile sağlık kontrollerinin ve portör muayenelerinin yapılması yasal bir zorunluluktur. Bağırsak parazitlerinin bulaşında fekal-oral yol büyük önem taşımaktadır. Bağırsak parazitlerinin bulaşması ve yayılımı açısından gıda sektöründe çalışanlar ve mutfak personeli önemli risk gruplarını oluşturmaktadır. Dolayısı ile bu kişilerin düzenli olarak bağırsak parazitleri açısından kontrollerinin yapılması toplum sağlığı için oldukça önem taşımaktadır. Sonuç olarak, gıda sektöründe çalışan personelde periyodik olarak bağırsak parazitozlarının incelenmesi ve sağlık taramalarının yapılması, eğitim verilerek kişisel hijyen ve sanitasyon kurallarına dikkat edilmesinin sağlanması durumunda gözlenen bağırsak parazit oranının düşebileceği kanısına varılmıştır."

iha
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2008 Pazartesi 13:09:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
özlem özcan IP: 212.175.112.xxx Tarih : 25.08.2008 14:11:27

ben malatyalıyım bende10 senedir varbence sulardan kaynaklanıyor bununla ilgili görevliler buna bir çözüm getirmeliler böyle bir yazı yazdığınız için çok teşekkürler