2
Mayıs
2024
Perşembe
MALATYA

Bakan Akdağ'dan tepki

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, üniversite hastanelerindeki özel muayene ve özel ameliyat sistemine karşı olduğunu ve bu uygulamanın kaldırılması gerektiğini belirterek, "Bana 'Sağlık sisteminin en sorunlu alanı nedir?' diye sorulduğunda, hiç duraksamadan şu cevabı veriyorum, Türkiye'de doktor sayımız yetersiz" dedi. 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Malatya'da Belediye Başkanı Cemal Akın'ı ziyaret etti. Ziyaret esnasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Akdağ, muayenesiz çalışan hekim oranının arttığını belirterek, "Muayenesiz çalışan hekim oranının yüzde 11 ile devir almıştık, şuanda bu rakam yüzde 56'ya çıktı. Bunu Malatya'da da yüzde 65 olması da çok memnuniyet verici. Ümit ediyorum ki bu rakam önümüzdeki yıllarda yüzde 75'lere yüzde 80'lere doğru çıkacaktır. Bu vatandaşımızın hizmet almasını çok kolaylaştırıyor" diye konuştu. 

Ambulans ve 112 servisini çok daha yaygın hale getirildiğini söyleyen Bakan Akdağ, "Ambulans hizmetlerinde Avrupa'nın bir çok ülkesi ile boy ölçüşecek durumdayız. Önümüzdeki bir iki yıl ihtiyaç bölgelerine paletli kar araçları ile hava ambulans hizmetleri ile biraz daha sistemi geliştireceğiz. Üniversite hastanelerimizde bir özel muayene ve özel ameliyat sistemi var. Ben bu sisteme karşıyım. Nasıl ki, Sağlık Bakanlığı hastanelerinde artık muayenehaneler kapanıyor ve hekimler kendi performansları ile verdikleri hizmet ölçüsünde ek ödemeler alıyorlarsa, mutlaka üniversite hastanelerimizde de böyle bir sisteme dönüşmeliyiz. Aksi takdirde vatandaş kamuya ait bir hastanede bu devletin ister Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanesi olsun, ister üniversiteye bağlı hastanesi olsun hiç fark etmez, hizmet alabilmek için ayrıca cebinden para ödemek zorunda kalıyorsa, kuşkusuz ki bu vatandaş için çok zor bir şey. Mutlaka bunu ülkenin gündeminden kaldırmalıyız" diye konuştu. 

Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasındaki doktor sıralamasında 53 ülke içerisinde 52. sırada bulunduğunu söyleyen Bakan Akdağ, "Türkiye Cumhuriyeti olarak, Dünya Sağlık Örgütü'nün Avrupa bölgesindeki 53 ülke içerisinde hekim sıralamasında 52. sıradayız. Yani sonuncuyuz. Bugün Avrupa Birliği ülkelerinde her 100 bin kişiye 280 hekim düşerken, Türkiye'mizde her 100 bin kişiye maalesef 140 kişi düşüyor. Bu ülkenin geleceğini ilgilendiren bir problem. Bana 'Sağlık sisteminin en sorunlu alanı nedir?' diye sorulduğunda, hiç duraksamadan şu cevabı veriyorum, Türkiye'de doktor sayımız yetersiz. Maalesef yıllarca, doktor sayısını bu yetersiz durumu ile ilgili olarak özellikle Tabipler Birliği, Türkiye'de hekim sayısını fazla olduğu gibi bir çok yanlış bilgilendirme ile toplumu bilgilendirdi. Hatta, üzülerek ifade etmeliyim ki, yakın bir zaman da da yine Tabipler Birliği'nin bir raporun da 'Türkiye doktor sayısı acilen azaltılmalıdır' diye de talihsiz bir cümle var" şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2006 Cumartesi 14:39:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?