4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Bakan Çubukçu Malatya'da

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Malatya ziyaretinde yaptığı konuşmada, sosyal hizmetler yurtlarında kalan çocukların sadece devletin görevlilerine değil, toplumun vicdanına da emanet olunduğuna dikkat çekti.

Sevgi Evleri'nin açılışı nedeniyle Malatya'ya gelen Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Özka Tesisleri'nde basın toplantısı düzenledi. Çocuk yuvalarında kronikleşmiş sorunların çözümü için yapısal anlamda büyük değişikliklere imza attıklarına dikkat çeken Çubukçu, "Sadece fiziki şartlara değil, çocukların bakımlarına da önem veriyoruz. Sertifika almış personelleri tercih ediyoruz. Küçük yaş grubunda 5-6 çocuğa bir bakım elemanı düşerken, bu sayı daha büyük çocuklarda 8'e çıkıyor. Bu da Türkiye'deki bakım personeli konusunda Avrupa'daki standartların oluştuğunu gösteriyor" dedi.

Malatya'da yaşanan üzücü hadiseden sonra birçok alanda yenilikler sağladıklarını söyleyen Çubukçu, "O zaman Malatya'da, 'Acılar ders olur ve bunu fırsata dönüştürürüz' demiştim. 'Fırsata bak' denilerek olumsuz eleştirilmiştik. Demek ki, her olumsuzluktan sonra ahlayıp vahlamamak gerekiyor. Her olumsuzluk bizim için bazen yapmamız gerekenler konusunda daha çarpıcı etki meydana getirebiliyor. Dolayısıyla bugün geldiğimiz nokta, yaşadıklarımızı unutturacak düzeyde güzelliklerin meydana getirilmesi oldu" şeklinde konuştu.

Yurtlarda kalan çocukların geçen yıl ÖSS'yi kazanmada yüzde 50'ye yakın başarı kazandığını, aynı başarıyı bu yıl da beklediklerini söyleyen bakan Çubukçu, "Sadece üniversitede değil, sporda da başarılar elde ediyorlar. Herkesin desteği ile daha da ileriye gideceklerine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Çubukçu, bir basın mensubunun, "Malatya'daki üzücü olay olmasaydı Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) Sevgi Evleri'ni yapar mıydı?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"MİAD'ın böyle bir teşebbüste bulunmasının Malatya'daki üzüntülü olayla ilintili olduğunu biliyorum. İnsanlar sorunlarla bağlantı kurarlar. Hadise meydana geldiğinde 4 aylık bakandım ve o anlamda bizim gerçekleştirdiğimiz ve temel attığımız projeler içerisinde Sevgi Evleri vardı. Birçok ilde bakanlık olarak biz yapıyoruz. 270 bin YTL olan bakanlık bütçesi 1,5 milyar YTL'ye ulaştı. Asıl sorun bu tür kurumların toplumdan çok kapalı olmasından kaynaklanıyor. Şeffaf olunursa hadiseler yaşanmaz. Malatya'nın kendi dinamiklerini harekete geçirmesi bu olaydan sonra gerçekleşti. Nerede şiddet ve istismar varsa, lütfen ihbar edin. Bu evlerde de olabilir."

Yurtlarda kalan çocukların sadece devletin görevlilerine değil, toplumun vicdanına da emanet edildiğine dikkat çeken Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, anketlerde kurumdaki çocuklara yönelik olumsuz bakış açısı olduğunu gördüklerini bildirip, "Bu olumsuz bakış açısı, çocukların sosyal gelişmesinde ve topluma adapte edilmesinde de problem oluyor. Çocuklar ve çalışanlar burada kaldıklarını ve çalıştıklarını söylemiyor. Buralar cezaevi değil. Çocuklar buradan çıkıp okullarına gidecek, arkadaşlarıyla buluşacaklar.

Her evde olduğu gibi, burada kalanlar da dışarı çıkacaklar elbette" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2008 Cumartesi 13:57:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?