4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Başkan Akın'a toplu ziyaret

Yeşilyurt 14. Kiraz, Kültür ve Spor Festivaline katılmak üzere gelen davetliler, toplu halde Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın'ı ziyaret ederek bir süre görüştüler.

Yeşilyurt 14. Kiraz, Kültür ve Spor Festivaline katılmak üzere Malatya'ya gelen Özbekistan Ankara Büyükelçisi Ulfat Kadirov, Özbekistan Büyükelçiliği Müsteşarı, Ateşe Nadir Haşimov, İzmir Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Kazakistan Fahri Elçisi Kürgan Balkan ve diğer misafirler Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk ile birlikte, Belediye Başkanı H. Cemal Akın'a ziyarette bulundular.

Özbekistan Ankara Büyükelçisi Ulfat Kadirov, Malatya'ya ilk defa geldiğini, Malatyalıların çok iyi insanlar olduğunu, en güzel kayısının Özbekistan'da yetiştiğini sandığını, ancak Malatya'ya gelince bu fikrinin değiştiğini belirterek, en güzel kayısının Malatya'da yetiştiğini söyledi.

Büyükelçi Kadirov, “Türkiye ile Özbekistan arasında siyasi, iktisadi hiçbir problem yoktur. Özbekistan halkı, en büyük dostumuzun Türkiye olduğunu hiç unutmaz. Özbekistan'da Türk iş adamları var. Kardeş ülkemiz Türkiye'nin iş adamlarının Özbekistan'a yatırmalarını kolaylaştırmak için çeşitli kanunlar çıkarttık. Türkiye bizim için önemli ülke. Malatya'da kayısı, kirazın yanı sıra tekstil sanayisi var. Biz Malatyalı iş adamlarını Özbekistan'a yatırım yapmaya çağırıyoruz” dedi.

Özbekistan'ın ekonomik yapısıyla ilgili bilgiler veren, Özbekistan Büyükelçiliği Müsteşarı, Ateşe Nadir Haşimov, Özbekistan'ın doğal ikliminin Malatya ile benzer olduğunu, Malatya'da yetişen kayısı, kiraz ve benzeri meyvelerin Özbekistan'da da yetiştiğini, Özbekistan'da ayrıca tekstil sektörünün olduğunu belirterek, Malatya ile benzer alanlarda iş yaptıklarını ve daha fazla iş birliği için Malatyalı iş adamlarını Özbekistan'a davet etmek için Malatya'ya geldiklerini söyledi.

Haşimov, “Geçmişte Özbekistan'ın Buhara şehriyle Malatya şehri Kardeş Şehir oldu. Özbekistan'da şu anda 500'ün üzerinde Türk iş adamı çeşitli alanlarda iş yapıyorlar. Malatya'dan gelen Mert İplik ve Kölük İplik, işletme kuruyorlar. Özbekistan Pamuk üretiminde Dünya beşincisi, gelen yatırımcılara 5 ile 7 yıl arasında vergi muafiyeti sağlıyoruz. Yatırımla ilgili yeni yasalar çıkarttık. Türkiye ile Özbekistan arasındaki ticaret hacmi 1 milyar doları geçiyor. Malatyalı iş adamlarının başarılarını biliyor ve duyuyoruz. Bu vesile ile Malatyalı iş adamlarını Özbekistan'a davet ediyoruz” dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Cemal Akın, kardeş ülke konuklarını Malatya'da ağırlamanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Akın, “Biz bir milletiz, 21. asrın Türk asrı olacağına inancımız tamdır. Bunun meydana gelmesi için birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde olmalıyız. Ekonomik ve sosyal yönden bir birimizi desteklememiz gerekiyor. Eğer biz, bir birimizi böyle desteklersek neticeye en kısa zamanda ulaşırız. Türk iş adamları ve yatırımcılar bilgi birikimlerini Özbekistan ve diğer Türk Cumhuriyeti Devletleriyle paylaşmaya hazırlar. Bu görüşmeler bir birimizi daha iyi tanımamıza sebep olacak” dedi.

.
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2008 Cuma 18:04:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?