6
Mayıs
2024
Pazertesi
MALATYA

Başkan Atık Su Arıtma Tesisleri'ni gezdi

Belediye Başkanı H.Cemal Akın, Atıksu Arıtma Tesisi’nin Malatya’nın çevre sorunlarının çözümünde çok önemli bir aşama olacağını belirtti. Akın, tesisin, eski belediye başkanları A. Münir Erkal, M. Yaşar Çerçi ve kendisinin hizmet dönemlerini kapsadığını vurgulayarak, "Malatya için taşı taş üstüne koymuş herkesi biz şükranla yad ediyoruz. Malatya Belediyesi tarihinin en büyük yatırımlarından olan ve 10 yıldır gündemde olan Atıksu Arıtma Tesisi bitme aşamasına geldi. Çevre sağlığı ve baraj gölündeki biyolojik hayatın kurtarılması için çok önemli bir tesis. Bu tesis, sadece atık suların çevreye verdiği zararları ortadan kaldırmakla kalmayacak, toplanan çamur sayesinde gübre üretilecek, birikecek metan gazı ile de tesisin elektrik ihtiyacı karşılanabilecek" dedi.

Malatya Belediyesi Proje Uygulama Birimi’nden İnşaat Yüksek Mühendisi Doğan Tarakçı, Atıksu Arıtma Tesisi’nin gelişimi ile ilgili bilgiler verdi. Tarakçı, belediyenin kredi için 1998 yılında kredi kurumu KFW firmasına başvuruda bulunduğunu, 1998 yılının Aralık ayında fizibilite raporu için KFW firmasından yetkililerin Malatya’ya geldiğini, Mayıs’2001 tarihinde de fizibilite raporunun uygun görülerek ardından kredi anlaşması imzalandığını, Temmuz 2002 tarihinde ihale ilanının verildiğini ve 15 Ekim 2002 tarihinde de ihaleyi kazanan konsorsiyuma yer tesliminin yapıldığını söyledi.

Daha sonra konsorsiyum yetkilisi Tankut Güzel, bilgisayar ortamında slayt gösterileriyle projenin teknolojik içeriği ve Atıksu Arıtma Tesisi inşaatının son durumu hakkında bilgi verdi. Tankut Güzel, Atıksu Arıtma Tesisi inşaatının 2010, 2020 ve 2030 yılları nüfuslarına göre 3 aşamalı olarak planlandığını ve şu anda deneme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, proje temelleri, tesis çıkışındaki atıksu karakteristikleri, tesisin yerleşim alanı, kollektör hatları, ızgaralar, pompa istasyonları, tanklar, son çökertme tankları, dağıtım boruları, temiz su çıkışı ve geri dönüşüm çamur boruları ile ilgili olarak ayrıntılı bilgiler verdi.

Belediye Başkanı H. Cemal Akın, Arıtma Tesisi gezisi sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Malatya ziyareti kapsamında TOKİ tarafından Beydağı’nda yapımına devam edilen toplu konutların temel atma törenine katılacağını açıkladı. Akın’ın verdiği bilgiye göre, 19 Eylül Pazar günü gerçekleşecek törende, Başbakan Erdoğan, TOKİ Konutlarının inşaatı başlamamış bir bloğunun temelini atacak ve burada bir konuşma yapacak.

iha-malatya
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2004 Perşembe 00:05:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?