3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Battalgazi'de heykel tartışması

BATTALGAZİ'DE HEYKEL TARTIŞMASI

Malatya'nın Battalgazi ilçesi girişine yapılan Battalgazi heykeli kaldırılıp yerine çift başlı kartal heykeli konulması tartışmalara yol açarken, Tarihçi Yazar Orhan Tuğrulca, "Bu konuda bir sempozyum düzenlenerek, bir sembol tasarlanmalıdır" önerisinde bulundu.

Tarihçi Yazar Orhan Tuğrulca yaptığı açıklamada, "Battalgazi Belediyesi, 2009 yılı başlarında kentin girişindeki Ali Baba yokuşuna son derece büyük bir kaidenin üzerine, şahlanmış bir atın üzerine konuşlanmış bir Battalgazi heykeli dikti. İlk bakışta, heykelin, üzerine oturduğu kaide ile heykelin kendisi arasında fark edilir bir şekilde bir orantısızlık vardı. Daha sonra bu Battalgazi heykeli kaldırılıp, çift başlı kartal heykeli monte edildi" ifadelerini kullandı.

"Battalgazi ilçesinin bu muazzam birikimin arasında yalnızca Battalgazi'yi sembolize etmek ya da son yapılan değişiklikle yalnızca Selçukluları ön plana çıkarmak doğru olmadığı gibi tarihsel birikime de uymamaktadır. İslam öncesi kentin tarihi evrimini görmezden gelsek bile 400 yıllık Osmanlı hakimiyetini nasıl görmezden geleceğiz?"diye soran Tuğrulca, daha sonra özetle şunları belirtti:

"Çift başlı kartalı çok seven Anadolu Selçukluları bu figürü; Kubadabad Sarayı çinilerinde, Konya ince Minare Müzesi'nde bulunan bir kabartmada, Erzurum çifte Minareli Medresesi portalında ve Yakutiye Medresesi'nde, Akşehir Kileci Mescidi ahşap pencere kanadında gibi birçok cami, kale, saray, han gibi mimari yapılarla, mezartaşı, halı, ahşap vb gibi etnografik eserlerde kullanmışlardır.

Görüldüğü üzere Battalgazi Belediyesinin son olarak seçtiği figür de aslında birçok açıdan tartışmalı bir durumdadır.

Henüz vakit geçmiş değildir. Malatya üzerine araştırma yapan bilim adamları bir araya getirilmeli ve bu konuyla ilgili bir sempozyum düzenlenmelidir. Bu çalışmaların sonunda çıkacak olan bilimsel öneriler ışığında yeni bir sembol tasarlanmalıdır."

BATTALGAZİ'DE HEYKEL TARTIŞMASI
İHA
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2009 Pazar 11:36:05
Güncelleme :13 Aralık 2009 Pazar 14:18:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?