3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Canlı doğum oranı % 75

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nce yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, Türkiye'de ki gebeliklerin sadece yüzde 75'nin canlı doğumla sonuçlandığı belirtildi.


İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesince hazırlanan "Türkiye'de ve dünyada bebek ölümleri, nedenleri ve alınması gereken önlemler" konulu araştırmada ilginç sonuçlara ve bilgilere yer verildi. "Türkiye'de ve dünyada bebek ölümleri, nedenleri ve alınması gereken önlemler" konulu araştırmada, "Bebek ve çocuk sağlığı düzeyinin son yıllarda gelişme gösterdiği, fakat bu gelişmenin yeterli olmadığı görülmüştür.

Bebek ve çocuk sağlığına yönelik koruyucu hizmetlerin yanı sıra çevre koşullarının iyileştirilmesi, ana
ve çocuk sağlığının geliştirilmesi, sosyoekonomik koşulların düzeltilmesi ve bu alanda çalışmaların yeni bilgelerle donatılması gibi çabalarında katkısıyla bebek ve çocuk sağlığı ile ilgili göstergelerin düzelmesi beklenebilir. Bebek ölüm hızı sadece çocuk sağlığının genel göstergesi olmayıp aynı zamanda o ülkenin eğitim düzeyinin de göstergesidir. Son yıllarda bebek ölüm hızı neonatal (yenidoğan) ve postneonatal ölüm hızı azalmış, çocuk ölüm hızı artmıştır. Bebek ve çocuk ölüm hızları cinsiyet, bölge, yerleşim yeri, annenin öğrenim düzeyi, doğumdaki anne yaşı, doğum öncesi bakım hizmeti alma durumu, gebelik sayısı, doğum aralığına göre değerlendirilmiştir" denildi.


Araştırma raporunda şu bilgiler yer aldı:
"Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Anne ve Çocuk Sağlığı Raporu'na göre bebek ve çocuk ölümlerinin yüzde 50'sinin ana nedeni beslenme yetersizliğidir. Türkiye'de her yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin canlı doğum gerçekleşmektedir. Bu bebeklerin yaklaşık 38 bini 1 yaşına gelmeden hayatını kaybetmekte, 1 yaşından önce ölen bebeklerin yaklaşık 22 bini ise 1 aylık olmadan hayata gözlerini yummaktadır. 21. yüzyılda çağdaş tıp, insanlığın yakasını bırakmayan pek çok hastalığı önleyebilecek duruma geldiği
halde, Türkiye'de bebek ölüm oranı yüzde 28'dir. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 3'den az olmakla birlikte, bu ülkelerin yoksul kesimlerdeki yaşam düzeyi, çevresel bozulma, şiddet, aile yapısının çökmesi ve uyuşturucu kullanımı gibi çeşitli nedenlerle bu oran giderek kötüleşmiştir. Türkiye'de sağlık sorunlarının başında bebek ve çocuk sağlığının yeterli düzeyde olmaması gelmektedir. Türkiye nüfusunun yüzde 10.5'ini 0-4 yaş grubu çocukların oluşturduğu göz önüne alınırsa bebek ve çocuk sağlığının ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır."


Türkiye'de gebeliklerin sadece yüzde 75'inin canlı doğum ile sonlandığı belirtilen araştırma raporunda, "Türkiye'de her yıl ortalama 1 milyon 380 bin doğum ve 400 bin düşük olmaktadır. Türkiye'de gebeliklerin sadece yüzde 75'i canlı doğum ile sonlanmaktadır. Canlı doğumla sonlanmayan gebeliklerin yarıdan fazlası istemli düşüklerdir, kalan bölüm istemsiz düşükler ve ölü doğumlardan oluşmaktadır. İstemli düşüklerin yüzde 10'u gebeliğin 10. haftasından sonra yapılmaktadır. Yasal sınırın dışında yapılan bu gebelik sonlandırmaları hakkında güvenilir kayıt sistemi yoktur" denildi.


DÜNYA GENELİNDEKİ BEBEKLERİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLAN RİSKLER
Dünya çapında yapılan araştırmalarda, tıbbi problemlerin yada sosyal faktörlerin bebek ölümlerine neden olduğunun ortaya konulduğu belirtilen araştırma raporunda bebeklerin ölümlerine neden olan riskler şu şekilde sıralandı:
"1- Hamilelik döneminden öncede olan riskler: annenin 18 yaşından küçük yada 35 yaşından büyük olması, 4 veya daha fazla sayıda doğum yapmış olması, akrabalık evliliği, 2 hamilelik arasının 2 yıl yada 2 yıldan daha az olması, 2-Hamilelik döneminde görülen riskler; hamileliğin ilk 3 ayında ilaç, radyasyon, hastalık gibi zararlı faktörlere maruz kalmak, annede kansızlık, doğum öncesi yetersiz beslenme, hamileliğin kısa sürmesi, 3-Doğum sırasında meydan gelen riskler; kordon plasenta anormallikleri, doğumun bilgisiz kişilerce evde yapılması, doğum sırasında baş-kalça uyuşmazlığı, 4-Doğumdan sonra görülen riskler; bebeğin 2500 gramdan daha az doğması, yetersiz beslenme, anne sütüyle beslenme, enfeksiyonlar."
Dünyadaki bebek ölüm nedenleri ise şu şekilde sıralandı; yüzde 28 erken doğum, yüzde 26 ciddi enfeksiyonlar, yüzde 23 asfiksiye, yüzde 7 Neonatal tetanos ve yüzde 16 düşük doğum ağırlığı, anneye bağlı rahatsızlıklar ve sosyal yetersizlik.
 

İha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2009 Perşembe 15:47:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?