30
Nisan
2024
Salı
MALATYA

CHP 'hayır' turunda

CHP İLÇELERDE

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Veli Ağbaba, referandum çalışmaları kapsamında gittiği Arguvan ilçesinde Hayır oyu istedi.

Ağbaba, Arguvan ilçe merkezinde esnafları ziyaret etti, 12 Eylül referandumunda "Hayır" oyu vermeleri çağrısında bulundu. Esnaf ziyaretinin ardından Dolaylı Mahallesi'ne geçen Ağbaba, ardından Karahöyük köyünü ziyaret etti. Karahöyüklülerle oturup sohbet eden Ağbaba, referandumda neden "Hayır" dediklerini köylülerle paylaştı. Ağbaba, burada yaptığı konuşmada, AKP'nin şimdiye kadar Karahöyük'e ve Arguvan'a ne verdiğini sorarak sözlerine başladı ve konuşmasına özetle şöyle devam etti:

"Bu anayasa değişikliği, sıradan üç beş maddenin değiştirildiği bir anayasa değişikliği değildir. Burada bir paket olarak sunuldu, aynı paketi bir seferde oylamaya çalışıyorlar. Birbiriyle bağı olmayan maddelerin oylanması en hafif deyişle ahlaki bir davranış değildir. Niye ahlaki davranış değildir? Avrupa Birliği kriterlerinde, çağdaş demokrasilerde bizim de altına imza attığımız Venedik kriterlerinde der ki birbiriyle bağı olmayan maddeleri referandumda oyladığınızda ortaya çok sağlıklı sonuçlar

çıkmaz. Bu referandumda da çok sağlıklı sonuçlar ortaya çıkmayacak. 26 maddenin birisi Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesiyle ilgili, diğeri ise çocuk istismarıyla ilgili madde. Bu maddelerin arasında hiçbir bağ yoktur. Bu nedenle aynı pakette oylanamaz. Bunu başbakan ve hükümet bildiği için, paketleyip bir hap olarak yutturmaya kalkıyor. Biz de diyoruz ki bu hapın iki tane acı maddesi var; Anayasa Mahkemesi'nin ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun değişikliğiyle ilgili madde.

Diğerleri de sadece bu iki maddenin geçirilmesiyle ilgili tatlandırıcı. Bu nedenle biz bu iki maddenin değişikliğine karşıyız. Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştirerek AKP, diğer hakim olduğu kurumlar gibi Anayasa Mahkemesi'ni de yönetmek istiyor. RTÜK örneği var önümüzde. AKP, RTÜK'e sadece kendine yakın insanları atadı. TRT örneği var ki TRT, burada Karahöyük'te izleniyor mu bilmiyorum, ama birçoğu artık izlemiyor."

CHP İLÇELERDE
İHA
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2010 Çarşamba 10:00:04
Güncelleme :25 Ağustos 2010 Çarşamba 10:11:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?