2
Mayıs
2024
Perşembe
MALATYA

Çiğ sütten yapılan ürünlere dikkat!

Malatya Tarım İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürü Adil Aydın, hem satıcıların hem de vatandaşların çiğ sütten yapılan peynir ve tereyağına karşı dikkatli olması gerektiğini söyledi. 

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde düzenlenen toplantıda, süt ürünleri satışı yapan esnafa seminer verildi. Gıda Kontrol Şube Müdürü Aydın, özellikle süt ürünlerinin satış standartlarına göre yapılması konusunda Malatya'nın diğer illere göre örnek alınacak bir durumda olduğunu bildirdi. Aydın, Tarım Müdürlüğü olarak çiftçilerin ürettikleri ürünlerin satışının yapılmasına kesinlikle karşı olmadıklarını, aslında teşvik edici olduklarını ifade ederek, üreticilerin çiğ sütten ürettikleri peynirleri olgunlaştırmaları ve soğuk hava depolarında bekletmeleri konusunda uyardı. Soğuk hava deposunda 90 gün süreyle bekletilen peynirlerin içerisinde bulunan mikroorganizmalar ölüp, peynirin tüketilebilir hale geldiğini aktaran Aydın, "Sokakta ve açık havada satılan peynirler büyük tehlike arz ediyor. Üreticileri düşündüğümüz kadar tüketicileri de düşünüyoruz. Aksi halde, çiğ sütte bulunan, tedavisi çok uzun yıllar alan ve insanı yaşamdan bıktıran burucella hastalığıyla karşı karşıya kalabiliriz" dedi. 

Tereyağı konusunda da uyarılarda bulunan Aydın, "Çiğ sütle krema çekilip yapılan tereyağlarında burucella hastalığı rahatlıkla görülebilir. Tereyağının asitlendirilip, olgunlaştırılması mümkün olmamaktadır. Çiğ sütten yapılan tereyağı tüketilmemeli, eğer tüketilecekse kahvaltıda değil, yemeklerde kullanılmalıdır. Bakanlıkça çıkarılan gıda kanununda pastörize kremadan tereyağı yapma zorunluluğu getirilmiştir. Bu uyarılara uymayan üreticiler bin 260 YTL para cezasıyla cezalandırılacaktır" şeklinde bilgi verdi.
.
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2006 Perşembe 12:02:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?