3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Çocuklarda ayakkabı seçimi

Çocuklarda ayakkabı seçiminin önemli olduğu belirtilip, yürüme öncesinde ayakkabı kullanımının gereksiz olduğu vurgulandı.


Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güntekin Güner yaptığı açıklamada, çocuklarda ayakkabı seçimi konusunda, "Çocuklar 10-18 ay arasında yürürler. Çocuk ayağı büyüklerin ayağının küçük bir modeli değildir. Ayak bağları daha gevşek, yağ dokusu daha fazladır. Bu farklı görüntü normal kabul edilmelidir. Ayakkabı, ayağın şekillenmesini sağlayan bir kalıp değildir. Ayakkabının temel görevi koruyuculuktur. Ayağı şekillendirme fonksiyonu yoktur. Yürüme öncesinde ayakkabı kullanımı gereksizdir. Koruyucu patik yeterlidir. Yürümeye başlayan çocuklarda ev içinde ayakkabı giymesi gereksizdir" dedi.


"Çocuklar için en iyi ayak egzersizi uygun zeminde çıplak ayakla yürümektir. Çocuk ayakkabılarının bot tarzında olması şart değildir. Kış aylarında koruyucu amaçlı olarak bot tarzı olanlar tercih edilebilir.


Ayakkabı büyük, geniş, yumuşak ve hafif olmalıdır. Çocuk ayağının özellikle ilk 3 yaşta çok hızlı büyüdüğü unutulmamalıdır. Ayakkabının ucu ile başparmak ayasında yaklaşık 1-1,5 cm boşluk olmalıdır.


Ayakkabı tabanı yumuşak (şok absorban) ve ayak kavsine uyumlu olmalıdır" diyen Güner, daha sonra şu önerilerde bulundu:
"Ayakkabı topuk bölgesi ayak topuğunu her yönde iyi kavramalı. Ayak sırtı tercihan kapalı olmalıdır. Özel yapım ortopedik ayakkabı nadiren gereklidir. Doğuştan ayak yapısında bazı az görülen kemiği veya yumuşak dokuyu ilgilendiren durumlarda özel bot kullanımı gerekebilir. Çocuklara ayakkabı alırken her iki ayakkabı giydirilerek kontrol edilmelidir. Ayakkabının içi de el ile değerlendirilmeli rahatsız edebilecek yapıların olmadığında emin olunmalıdır. Spor çağındaki çocuklarda şok emici spor ayakkabılar
kullanılmalıdır."
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2009 Salı 11:04:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?