3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Çocukları sigara ile zehirlemeyin!

Sigaranın kısırlığa da yol açtığı klinik araştırmada ortaya çıkarken, çocukların sigara ortamından kesinlikle uzak tutulması istendi.

 
Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Cerrahisi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Abdurahman Karaman, sigaranın çocuklar üzerindeki etkisiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Sigara içmek, erken ölümlerin ve önlenebilir hastalıkların önemli bir sebebidir. Ayrıca çevresel sigara dumanına maruz kalma (pasif içicilik) önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğu bilinmektedir" dedi.


Türkiye'de erkeklerin yaklaşık yüzde 62,8'inin, kadınların yüzde 24,3'ünün ve tüm toplumun yaklaşık yüzde 43,6'sının sigara içtiğini belirten Doç. Dr. Karaman, "Türkiye genelinde, üniversite öğrencileri arasında sigara içme oranı yüzde 23 ile 48 arasında iken, lise öğrencilerinin yüzde 20,1'i, 7-13 yaş grubundaki ilkokul öğrencilerinin yüzde 11,7'si sigara içmektedir. Tütün ürünlerinin yanan uçlarından ve bunları tüketen kişilerin solunum havalarından çıkardıkları dumana çevresel sigara dumanı denir.


Sigara içmediği halde bu dumanın solunulmasına ise pasif sigara içiciliği denilmektedir. Sigara ve sigara dumanı, 4 binden fazla kimyasal madde içermekte olup bu maddeler vücutta tüm organ sistemleri için zararlı etkilere sahiptir. Pasif sigara içicisi durumunda olan 7-10 yaş grubu çocuklarda çevresel sigara dumanının testis fonksiyonları üzerindeki etkisini inceleyen araştırmamızda, çevresel sigara dumanına maruz kalma, çocuklarda testis fonksiyon bozukluğuna yol açtığı biyokimyasal parametreler ile
gösterilmiştir. Çocuk testisi, yetişkin yaşa kadar gelişimini sürdüren bir organdır; dolayısıyla çevresel sigara dumanındaki zararlı etkenlerin testislerde yaptığı hasar ve fonksiyon bozukluğu erişkin yaşlarda ortaya çıkabilecek kısırlık nedenlerinden olabilir" ifadelerini kullandı.


Çocukların, erişkin yaşlarda ortaya çıkabilecek kısırlık ve diğer birçok hastalıktan korumak için, sigara içilen ortamlardan kesinlikle uzak tutulması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Karaman, "Çevresel sigara dumanına maruz kalma büyük ölçüde ev ortamında gerçekleşmekte olduğundan ailelerin bu konudaki sorumluluğu büyüktür" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2009 Salı 10:36:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?