4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Diyabetli sayısı artıyor

Malatya Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, "Küresel bir hastalık olan diyabet, dikkat edilmesi gereken hastalıktır" dedi.

Zengin, yaptığı açıklamada, dünyada 250 milyondan fazla insanın diyabetle yaşadığını, mücadele edilmezse bir nesil sonra bu sayının 380 milyona yükseleceğinin tahmin edildiğini belirtti.

Zengin, "Diyabetin tahminlerin ötesinde çok hızlı artış göstermesi, tanıdan itibaren yaşam boyu sürmesi, ağır komplikasyonlarla seyretmesi, iş gücü ve yaşam süresini olumsuz etkileyen bir hastalık olması nedenleriyle, Birleşmiş Milletler (BM) Aralık 2006 tarihi itibari ile diyabeti küresel bir hastalık olarak kabul etmiş ve tüm ülkelerin sağlık otoritelerine diyabetle mücadele çağrısı yapılmıştır" şeklinde konuştu.

Ülkemizde hastalık yükü oluşturan bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar arasında diyabetin önemli bir yer tuttuğunu, bu yükün yakın gelecekte daha da yükselmesinin beklendiğine dikkat çeken Bayram Zengin, "Geçmişte diyabet ve insan hakları, diyabet ve yaşam tarzı, diyabetin maliyetleri, diyabet ve obezite, diyabet ve ayak bakımı, diyabet ve dezavantajları iyi bilinmelidir ve ona göre önlem alınmalıdır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 13:42:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?