6
Mayıs
2024
Pazertesi
MALATYA

Domates güvesi uyarısı!

Domates ekili alanlara zarar yapan 'domates güvesi' zararlısına karşı ilaçlamanın ihmal edilmemesi istendi.

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada domates güvesinin ülkemizde kısa sürede yayılış gösterdiği belirtilerek, "İlimizde sebze üretiminin yoğun olarak yapıldığı başta Yazıhan ilçesi olmak üzere Battalgazi ve Doğanşehir ilçelerinde bu zararlının olacağı tahmin edilmektedir. İlimizde 2011 yılında domates güvesi zararlısı Yazıhan ilçesi Durucasu beldesinde görülmüş olup, bu zararlıya karşı kimyasal mücadele yapılarak zararlı kıymetlendirme değerlendirme sürveyi olarak değerlendirilmiştir. Yüksek üreme gücüne sahip olan zararlı ile etkin bir mücadele yapılmadığında, popülasyonu hızla artmakta ve yüzde 100’e varan ciddi boyutlarda ekonomik kayıplara neden olabilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

"Zarar potansiyeli çok yüksek olan etmen, tarla ve örtü altı domates yetiştiriciliğinde ana zararlı konumundadır" diye devam eden açıklamada, "Yumurtadan çıkan larva yaprak, meyve ve sapa girerek beslenmeye başlar. Yaprakta şeffaf galeriler açarak beslenir. Bu galeriler daha sonra kahverengiye dönüşerek kurur. Zararlı, genellikle taze sürgün uçlarını, çiçek ve yeni meyveleri tercih ettiğinden kolaylıkla tanınabilir. Domates meyvesinin her döneminde zarar yapabilir" denildi.

Zararlıyla mücadelede kültürel önlemlere önem verilmesi, zararlı ile bulaşık yaprak, meyve ve bitkilerin üretim alanından uzaklaştırılması gerektiğinin kaydedildiği açıklama şöyle devam etti:

"Üretim alanı ve çevresinde yabancı otlarla mutlaka mücadele edilmeli ve çıkışlarına izin verilmemelidir. Hasat sonrası bitki artıkları imha edilmeli, ürün münavebesi yapılmalı, patlıcangiller familyasına bağlı olmayan ürünler yetiştirilmelidir. Yetiştirme tekniğine uygun sulama ve gübreleme yapılmalı, toprak işlemeye önem verilmelidir. Tarlada 100 bitkiden 3'ü yumurta ve tırtıl ile bulaşık ise kimyasal mücadeleye karar verilir. Yukarıda zarar şekli belirtilen durumlardan herhangi birinin görülmesi durumunda Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğü'ne müracaat ilaçlarınızı reçeteye yazdırarak kullanınız."

Ayrıca bu zararlıya ait bilginin; DVD ve çiftçi kitapçıkları CD’sinde, http://www.gkgm.gov.tr web sayfasında bitki sağlığı zirai karantina başlığı altında da yer aldığı kaydedildi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2012 Salı 18:43:05
Güncelleme :3 Temmuz 2012 Salı 17:31:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?