30
Nisan
2024
Salı
MALATYA

Domates güvesi uyarısı

Malatya'da Domates yaprak ve meyvelerinde görülen zararlardan herhangi birinin görülmesi durumunda Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğüne müracaat edilmesi istendi.

Domates Güvesi'nin yaygınlaşması nedeniyle Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Ülkemizde ilk kez Ağustos 2009'da İzmir'de saptanmış olup, kısa sürede yayılış göstermiştir. Yüksek üreme gücüne sahip olan zararlı ile etkin bir mücadele yapılmadığında, zararlının popülasyonu hızla artmakta ve yüzde 100'e varan ciddi boyutlarda ekonomik kayıplara neden olabilmektedir.

Zarar potansiyeli çok yüksek olan etmen, tarla ve örtüaltı domates yetiştiriciliğinde ana zararlı konumundadır. Yumurtadan çıkan larva yaprak, meyve ve sapa girerek beslenmeye başlar. Yaprakta şeffaf galeriler açarak beslenir. Bu galeriler daha sonra kahverengine dönüşerek kurur. Zararlı, genellikle taze sürgün uçlarını, çiçek ve yeni meyveleri tercih ettiğinden kolaylıkla tanınabilir. Domates meyvesinin her döneminde zarar yapabilir" ifadelerine yer verildi.

"Mücadelesinde kültürel önlemlere önem verilmelidir. Zararlı ile bulaşık yaprak, meyve ve bitkilerin üretim alanından uzaklaştırılması gerekir. Üretim alanı ve çevresinde yabancı otlarla mutlaka mücadele edilmeli ve çıkışlarına izin verilmemelidir. Hasat sonrası bitki artıkları imha edilmelidir. Ürün münavebesi yapılmalı, Patlıcangiller familyasına bağlı olmayan ürünler yetiştirilmelidir. Yetiştirme tekniğine uygun sulama ve gübreleme yapılmalı, toprak işlemeye önem verilmelidir. Seralarda girişler çift

kapılı olmalı, havalandırma açıklıkları zararlının giremeyeceği incelikte tül ile kapatılmalıdır" denilen açıklamanın son bölümünde şunlar belirtildi:

"Kimyasal Mücadelesinde tavsiye edilen bitki koruma ürünleri Bacillus thurigiensis bakteri preparatı, Azadiractin, Spinosad, Indoxacarb, Metaflumizone'dir. Domates yaprak ve meyvelerinde belirtilen zararlardan herhangi birinin görülmesi durumunda Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğüne müracaat ediniz."

İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2010 Perşembe 15:45:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?