3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Domuz gribi aşısına ilgi artıyor

MALATYA'DA DOMUZ GRİBİ AŞISINA İLGİ ARTIYOR

Malatya'da Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Özgür Aydın, Malatyalı vatandaşları domuz gribi aşısı olmaları konusunda uyardı.

Doktor Özgür Aydın, domuz gribiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Malatya'daki gözlemlerimiz grip vakalarında poliklinik düzeyinde belirgin bir azalma var. Bildiğiniz gibi rakamsal olarak da Malatya'da 3 vatandaşımız domuz gribinden hayatını kaybetmişti.

2 haftadır bu rakama eklenen olmadı. Buna karşı ülke genelinde hızlı bir artış var. 357 vatandaşımız hayatını kaybetti. Yaklaşık 100 vatandaşımız hiçbir sağlık sorunu yokken bu vakadan hayatını kaybetti. Tabi bu rakamda bizi kaygılandırmaktadır.

Sağlık bakanlığı bu rakamları öngörmüştü ve bu rakamın çok üzerine çıkmıştı. Bunun içinde erken tedbir alındı ve aşılama kampanyası başlatıldı. Domuz gribinden ölenlerin sayısının artışı nedeniyle domuz gribi aşısı olmayan gelen vatandaşların da sayısında ciddi bir artış oldu. Daha önce aşı yaptırmayacağını söyleyen insanlar, aşı olmak için hastanemize başvuruyorlar. Biz de kendi bünyemizde Sağlık İl Müdürlüğümüz ile görüşerek, aşı yapmaya başladık. Bundan dolayı Gözde Kışla Hastanesi'nde aşı yapıyoruz" dedi.

"HASTANEMİZDE ÇOCUK POLİKLİNİĞİMİZİ İZOLE ETTİK"

Domuz gribi aşısı olmaya gelenlerde artış olduğunu kaydeden Aydın, "Domuz gribi dışında ciddi bir panik var. İnsanlar hastanelere başka hastalıklar içinde başvurmuyorlar. Domuz gribi oluruz paniğiyle, başka hastalıkları için hastanelere gelmemeye başladı. Tabi buda ileri dönemlerde başka problemlere yol açacaktır. Mesela bir bebeğin normal, rutin olarak yapılması gereken aşıları var ama domuz gribi oluruz diye bu aşıları bile yaptırmıyorlar. Dolayısıyla bizde buna önlem almak için hastanemizde Çocuk

Polikliniğimizi izole ederek, farklı bir yere taşıdık. Böylece çocuk hastaların diğer hastalarla temasını ortadan kaldırdık. Yine hastanemizin hemen bitişiğinde bir poliklinik kurduk ve grip için hastanemize gelen hastaları, diğer hastalarla temas ettirmeden, muayene ediyoruz. Yani doktor hastanın ayağına giderek, grip olan hastaların tedavisini yapıyoruz. Böylece hastalarımızın da grip paniğinden kurtulmasını amaçlıyoruz. Son derece de faydalarını gördük. Yaklaşık 1 haftadır bunu uyguluyoruz ve hastalarımız kafalarında soru işareti olmadan muayene olmaya geliyorlar. Biz bunun sadece Gözde Kışla Hastanesi'nde değil, tüm hastanelerde uygulanmasını istiyoruz" diye konuştu.

"SOKAKTA SİZE ARAÇ ÇARPMA RİSKİ, DOMUZ GRİBİ AŞISININ ÖLDÜRME RİSKİNDEN DAHA FAZLA"

Doktor Özgür Aydın, "Özellikle domuz gribi aşısının yan etkilerinden bahsediliyor. Biz, çocuk doktoru olduğumuz için, çocuklara rutin bir sürü aşı yapıyoruz. Bu aşıların her birinde domuz gribi aşısı kadar olmasa da yan etkileri var. Sonuçta yan etki bizim yaptığımız işin bir parçasıdır. Kullandığınız bir ağrı kesicide bile ciddi yan etkileri belirtilmek sorundadır ama bu yan etkilerin görülmesi çok nadirdir. Türkiye'de size sokakta araç çarpma riski, domuz gribi aşısının sizi öldürme riskinden daha fazladır. O zaman sokağa mı çıkmayalım? Bakın, Amerika ve Almanya'da tüm toplum aşılandı. 100 milyon doz vuruldu ve ne ölüm ne de yan etki var. Almanya'da yapılan aşı bizim yapığımız aşıyla bire bir aynıdır. Dolayısıyla Almanya'da da bir yan etki çıkmadı. Almanya'da domuz gribinden ölen insan sayısı 50 civarında, biz de ise 357'lerde. Bunun nedeni aşılamada geç kalınmış olmasıdır. Ocak ve Şubat aylarında gerek domuz gribi gerekse mevsimsel grip büyük bir patlama yapacaktır. Yapılan aşının etkin olabilmesi için 21 gün süre geçmesi gerekiyor. Yani bugün aşı olsanız 1 Ocak'ta insanlar korunmaya başlayacaklar. Bu çok önem taşıyor. Ben, vatandaşlara 15 Aralık'ı geçirmeden aşı yaptırsınlar. Ocak ve Şubat aylarındaki patlamadan korunun. Aşı olmamanız sadece sizleri ilgilendirmiyor. Bu toplumsal bir sorumluluktur. Ben, kendi çocuğuma aşı yaptırmadığım zaman komşumun çocuğuna da bu hastalığın bulaşmasına neden olabilirim. Bu nedenle ben bu konunun insanların kişisel tercihine bırakılmaması gerektiğini düşünüyorum.

Uygulama noktasında vatandaş olarak tutumumuzu gösterdik. Lütfen herkes çocuğunu aşılatsın, bu hem kendi hem de toplum sağlığını korumak için büyük önem taşıyor. Aşı olmayan insanların, ölen insanlarda veballeri olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle herkesi aşı olmaya çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2009 Cuma 15:14:01
Güncelleme :11 Aralık 2009 Cuma 16:52:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?