4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

DSİ'den kuraklık uyarısı

Devlet Su İşleri (DSİ ) Bölge Müdürü Nevzat Aksu, küresel ısınmanın sebep olduğu kuraklığın bu yıl da şiddetle devam ettiğini belirterek suyun tasarruflu kullanılması gerektiğini söyledi.

DSİ Bölge Müdürü Aksu, yaptığı yazılı açıklamada, gerek baraj ve göletlerde depo edilen su miktarlarının gerekse akarsularımızın debilerinin her geçen gün azalmaya devam etmesinin sulamaları olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti. Aksu, "Bu nedenle su kaynaklarının kullanımında azami tasarruf anlayışı içinde hareket edilerek su dağıtım hizmetlerinin planlı su dağıtımı ilkesine uygun olarak yapılması zorunluluk haline gelmiştir" dedi.

Aksu, kuraklığa karşı alınacak tedbirleri özetle şöyle sıraladı:

"Suyu yetersiz olan sulamalarda öncelikle yetiştirilen bitkilerin sulama suyuna en hassas olduğu devrelerdeki su ihtiyaçları karşılanacak, diğer aylarda gerekli kısıtlamalar uygulanacaktır. Su dağıtımı, su kayıplarını en az düzeyde tutacak bir işletme düzeni içinde yapılacak, çiftçilerin buna uymaları gerekmekte olup ihtiyaç halinde mahalli ve mülki idarelerin yardımı talep edilecektir. Sulama mevsiminden önce su kayıplarına neden olacak tesis noksan ve yetersizliklerinin zamanında giderilmesi için gerekli tedbirler alınacaktır. Tüm sulamalarımızın işletme sahaları içerisindeki çiftçi arklarının çiftçilerimiz tarafından sulama mevsimi öncesi açılıp temizlenmesi su kaybının daha az olmasına olumlu etki yapacaktır. Kuraklığın devam ettiği bu yıl, daha fazla su isteyen sebze, fasulye, pamuk ve şeker pancarı gibi bitkilerin aşırı miktarda ekilmeyip öncelikle üzüm bağı, meyve bahçesi gibi sabit tesislerin kurutulmadan kuraklık afetini atlatmalarına çalışılacaktır. Sulamalarımızda su dağıtım programı 24 saat üzerinden planlanmakta olup çiftçilerimizin kesinlikle gece sulaması yapmaları gerekmektedir. Tüm sulamalarımızda şebeke dışı alanlara ekim yapılmamalıdır. Söz konusu alanlara kesinlikle sulama suyu verilmeyecektir. Sulama suyu yeterli olan sulamalarımızda da su dağıtımına azami dikkat gösterilerek ve fazla suyun arazinin verimini azalttığı unutulmadan bir damla suyun bile israfından kaçınılmalıdır. Unutulmamalıdır ki yapılan tasarruflar birçok sulama ve enerji projesinde değerlendirilecektir."

.
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2008 Cuma 14:49:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?