3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

'Duman altı olmakta zararlı'

Malatya Sağlık Müdürü Hacı Bayram Zengin, duman altı olmanın da zarar verdiğini belirterek, "Günde 5 sigaradan fazla içenlerde; ölüm oranının istatiksel olarak arttığı gözlemlenmiştir. İçilen sigara miktarı arttıkça, ölüm oranı da artmaktadır" dedi.


Zengin, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, sigaranın zararlarını anlattı. Zengin, "Yapılan araştırmalar; sigara dumanının verdiği zararın, kirli havanın verdiğinden kat kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Argo tabiriyle "duman altı olmak", kişilere büyük zararlar verir. Sigara içilen evlerdeki çocuklar, bronşit gibi solunum yolları hastalıklarına çok sık yakalanırlar. Ayrıca, sigara içilen evlerde yaşayan çocukların sigaraya alışma sıklığı 2 kat daha fazladır" ifadelerini kullandı.


"Sigaraya bağımlılık oluştuktan sonra bırakılması çok zordur. Ancak bu zoru başaranlarda, tehlikenin azaldığı da bir gerçektir" diyen Zengin, şöyle devam etti:
"Sigara bağımlılığının, nikotinin kandaki eritrositlere bağlanmasından ileri geldiği bir gerçektir. Kandaki eritrositlerin ömrü 3 aydır. Her gün oluşan eritrositler, kanda 3 ay yaşar ve ölürler. İradesine hakim olarak 3 ay sigara içmeyen bir bağımlının eritrositleri, bu süre sonunda nikotinden arınır. Bu nedenle de bağımlının sigara arama hissi azalır, damak zevki yerine gelir ve hayata yeniden döner. Ne var ki oluşmuş ve geri dönmesi olası olmayan bazı tahribatların kalacağının hatırdan çıkartılmaması gerekir. Kanserin birçok nedeni vardır.

Ancak konu akciğer kanseri olduğu zaman, sigara çok önemli bir yer tutar. Sigara içmeyenler de (diğer faktörlerin etkisi altında) kansere yakalanabilirler. Ancak bu oran çok düşüktür."
Sigara konusundaki çalışmalarda, kanserin yaklaşık 20-30 yıl kadar sonra meydana çıktığının tespit edildiğini vurgulayan Zengin, "Günde 5 sigaradan fazla içenlerde; ölüm oranının istatiksel olarak arttığı gözlemlenmiştir. İçilen sigara miktarı arttıkça, ölüm oranı da artmaktadır. Yapılan bir araştırma; 25 yaşında sigaraya başlayan ve günde 2 paket sigara içenlerin ancak yüzde 54' ünün 65 yaşına ulaşabildiği, içmeyenlerin ise yüzde 77'sinin bu yaşa kadar yaşayabildiğini göstermiştir.

Orta yaşlarda ölenlerin arasında; sigara içenlerin sayısı, içmeyenlere göre 2 kat daha fazladır. 25 yaşında sigaraya başlayan ve günde 1 paket sigara içenlerin ömürleri 4 yıl kısalmaktadır. Sigaradaki filtre, nikotin ve katranın bir kısmını tutar.

Böylece, sigaranın neden olduğu tehlikelerin bir kısmı azalır. Ancak bu azalma, çoğu zaman önem taşıyacak boyutlarda değildir. Solunum yollarının içinde titrek tüyler ve sümüksü bir salgı bulunur. Solunum yoluna giren yabancı maddeler bu sıvıya yapışır. İç zarda bulunan titrek tüyler, yürüyen merdiven gibi bu yabancı maddeyi yukarı doğru iterler ve gırtlaktan atılmasını sağlarlar. İçilen sigaranın dumanı işte bu tüylerin görev yapmasını engeller. Böylece içeri giren yabancı maddeler akciğerlerde toplanır ve devamlı tahriş meydana getirerek kalıcı hasarlara neden olur" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2009 Pazartesi 13:08:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?