4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Duruşmada Hristiyanlık tartışması

Malatya'da 3 kişinin öldürüldüğü Zirve Yayınevi cinayetlerinin duruşması devam ederken, duruşmada Hıristiyanlık ve misyonerlik tartışması yaşandı.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devem eden duruşmada, Zirve Yayınevi içinde grafik tasarımı bürosu olan ve Hıristiyan cemaati mensubu tanık Gökhan Talat'ın ifadesi alındı. Tanık Talat, Zirve Yayıncılık'ta öldürülen şahısların Hıristiyanlık inancının yayılması için çalışma yapıp yapmadıklarına ilişkin soruya, "Biz Malatya'da Hıristiyanlık ile ilgili sorulan sorulara cevap veriyorduk. Her Hıristiyan gibi onlar da cevap veriyordu. Ofisimiz, ilk kez tanıştıklarımızın geldiği yer değildi. Genelde tanıdığımız kişilerin geldiği yerdi. Bunun ötesinde ilişkimiz olan insanlarla barış içinde yaşıyorduk" dedi.

Tanık Gökhan Talat, Zirve Yayınevi'ne olay öncesi tehdit telefonu gelip gelmediği sorusuna, "Benim döneminde bir tehdit olmadı" diye yanıt verdi.

Sanık avukatlarının, "Misyonerlik faaliyetleri ile ilgili faaliyetler toplumun hangi sınıf ve hangi bölgelerini kapsıyordu" sorusuna mağdur avukatları tepki gösterdi. Mahkeme, sorunun yargılamaya katkı sunmayacağı gerekçesiyle, yapılan itirazı kabul etti.

"Hıristiyanlık inancının yayılması ile PKK terör örgütü arasında bağlantı yapılıp yapılmadığı" şeklindeki soruya ise tanık Talat, "Hiçbir Hıristiyan'ın PKK ile bağlantısı yoktur. Hıristiyanlar kanının son damlasına kadar bu ülkeye bağlıdır" cevabını verdi.

Sanık avukatlarının, ''İnançlarını yaymak için hangi köylere okul yaptırdıkları" yönündeki bir sorusunu ise mahkeme, yargılamaya etkisi olmayacağı gerekçesiyle reddetti.

Bu arada, mağdur avukatları ile tanık avukatları arasında Hıristiyanlık ve misyonerlik konularıyla ilgili sorular sorulması nedeniyle zaman zaman sert tartışmalar da yaşandı. Mahkeme başkanı, avukatları uyardı.

Mahkeme başkanı duruşmaya 10 dakika ara verdi.

ÖNCEKİ HABER

Malatya'da, Zirve Yayınevi davasının 8. duruşması yoğun güvenlik önlemleri altında başladı.

Cinayet zanlıları Emre G., Salih G., Cuma O., Abuzer Y. ve Hamit C., Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi'nden alınarak yoğun güvenlik önlemleri altında adliyeye getirildi.

Polis adliye binasında geniş güvenlik önlemleri aldı. Sanıkların yerini almasının ardından 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 8. duruşmaya başlandı. Bugün görülen duruşmaya, Emre G.'nin babası Mustafa G., olayda öldürülen Uğur Yüksel'in annesi Hatice Yüksel, Alman basınından temsilciler ve avukatlar katıldı.

Sanıklar, "Misyonerlik faaliyetinde bulundukları gerekçesiyle Alman uyruklu Tilman Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel'i öldürmek, silahlı örgüt kurmak, terör örgütü faaliyetleri çerçevesinde birden fazla adam öldürmek, iş yeri dokunulmazlığını bozmak ve silahlı terör örgütüne yardımda bulunmak" suçlarını işledikleri iddiasıyla yargılanıyor.

Bu arada, olayda öldürülen Alman Tilman Geske'nin eşi Suzanna Geske ise ilk kez bugünkü duruşmaya katılmadı.

.
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2008 Cuma 18:26:39
Güncelleme :4 Temmuz 2008 Cuma 18:53:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?