4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Eczacılar 8 milyon YTL alacak

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Bülent Köse, “Bizler finansörlük, mutemetlik, memurluk yapmak değil, artık çağdaş eczacılık hizmeti vermek istiyoruz” dedi.

Eczacıların yaşadığı sorunlarla ilgili Eczacılar Odası'nda basın toplantısı düzenleyen Köse, “Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türk Eczacıları Birliği arasında 01.07.2008 tarihinde yürürlüğe girmesi gereken ve vatandaşlarımızın yüzde 90'ının eczanelerden ilaç alma koşullarını belirleyen 2008 yılı ilaç alım protokolü sürüyor. 2005 yılından itibaren yapılan protokollerle ilaç eczacılık hizmetinin serbest eczaneler tarafından tüm vatandaşlarımızı kapsayacak şekilde verilmesi için her türlü fedakarlığı göstermiş bir meslek grubu olarak, 24 bin eczacı adına 8 bin 500 eczanenin kapanma noktasına geldiği ve bu sayının giderek arttığı bir ortamda, bundan böyle verebileceğimiz bir ödün kalmamıştır. Bazı konuların bu protokolde yer almasının bizler açısından kabul edilemez olacağını ilan ediyoruz” şeklinde konuştu.

Malatya'da hizmet veren eczanelerin başta devlet kurumları olmak üzere 8 milyon YTL alacağının olduğunu kaydeden Köse, “Her şeyden önce, karlılığı böylesine düşmüş, adeta her gün zararı büyüyen bir meslek grubunun iskonto veriyor olmasının hele ki iflas noktasına gelmiş meslektaşlarımızın sayısının tüm eczacıların üçte birine yaklaştığı bir durumda herhangi bir sürdürülebilirliği yoktur. Kurum iskontosu kesinlikle protokolde yer almamalıdır. Bilinmelidir ki, bizler eczacıyı potansiyel suçlu olarak cezai hükümlerin ağırlıklı olarak bulunduğu bir protokolü mesleki saygınlığımızı zedeleyici bir unsur olarak değerlendiriyor ve eczacıya yönelik böylesi bir yaklaşımı kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Eczacıların zor durumda olduklarını belirten Köse, “İlaç firması ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki maddi ilişkinin bedelini eczacılar ödüyor. Son üç yıllık süreçte kamu kurum iskontolarının perakende satış fiyatı üzerinden yapılası nedeniyle, eczacılar ekonomik kayba uğramaktadır. Biz eczacıların bu koşullarda dayanacak gücü ve sabrı kalmamıştır. Biz artık eczacılık hizmeti vermek istiyoruz” dedi.

.
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2008 Çarşamba 19:40:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muhammed ali kığılı IP: 78.162.116.xxx Tarih : 25.12.2008 22:20:09

sayın köse! öncelikle size sormak istediğim şey biraz konu dışı olacak ama yinede sormak istiyorum. yeni mezun arkadaşlarımızın ve yurt dışından mezun olmuş arkadaşlarımızın eczane açmalarını hiçbir hukuksal gerekçeniz olmamasına rağmen neden oda kayıtlarını yapmıyorsunuz? malatya ilimizde bulunan onlarca muvazzalı eczane var bunları kapamakla neden uğraşmıyorsunuz? birde geçtiğimiz günlerde yeşil kartlıların sağlık karnelerini 250 ytl karşılığında kiralayıp ilaç yazdıran ve bu ilaçları kendi eczanelerinden satış yapan ve küpürlerini SGK dan tahsis eden ve ilacıda başka bir ülkeye satarak haksız gelir sağlayan eczacılar hakkında da biraz konuşmanızı isterdik, nedense hep haksızlığa uğradığınızda konuşuyor ancak haksızlık yapan meslektaşlarınız konusunda susuyorsunuz neden? cevap vermeniz dileği ile teşekkürler.