3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Eczanelerde atık pil toplanacak

Çevre ve Orman Bakanlığı, Türk Eczacıları Birliği ve Taşınabilir Pil Üretici ve İthalatçıları Derneği'nin iş birliğiyle hayata geçirilen Atık Pillerin Eczanelerden Toplanması Projesi, Malatya'dan start aldı.


Malatya Eczacılar Odası Başkanı Bülent Köse, düzenlediği basın toplantısında, "Çevre ve Orman Bakanlığı, atık pillerin toplanması hakkında yetkilendirilmiş tek kuruluş olan Taşınabilir Atık Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği ile birliğimiz arasında 5 Haziran 2009'da imzalanan protokol gereğince eczanelerimizden atık pil toplanması uygulamasına Malatya'da başlandı. Böylece eğitim, sağlık ve bilim alanına verdiği önemi ürettiği projelerle ortaya koyan Türk Eczacıları Birliği, çevre sağlığı alanına da
duyarsız kalmadığını göstermiş oldu" dedi.


Türkiye'de her gün yaklaşık 7-8 ton pilin çöpe atıldığını ifade eden Köse, "Pillerin içinde bulunan kimyasal maddelerin en zararlısı olan cıva ve kadmiyum, toprağa ve suya kolayca karışabiliyor. Bitkisel besinler yoluyla da insanlar tarafından alınıyor. Bu zararlı kimyasallar, merkezi sinir sisteminin, beyin, böbrek ve karaciğer dokularının tahribine, kansere, genetik bozukluklar nedeniyle ölü doğumlara neden olabiliyor.

Dünyada doğal kaynakların ve madenlerin tüketimi bugünkü hızında sürerse 50 yıl içinde insanların ihtiyaçlarını karşılamak için iki gezegen daha gerekecek. Bu senaryonun önüne geçmek, çocuklarımıza daha sağlıklı bir gelecek bırakmak için pillerin uygun biçimde toplanması son derece önemli. Yurttaşlarımızın da bu konuda gereken duyarlılığı göstereceğine inanıyor, herkesi pilleri çöpe atmak yerine atık pil kutularına atmaya davet ediyoruz" diye konuştu.
Köse, Malatya'da her eczanede 2 adet pil toplama kutusu bulunacağını belirtti.

İha
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2009 Pazartesi 16:11:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?