4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

El yıkama deyip geçmeyin

Malatya Sağlık Müdür Vekili Kemal Şener, "El yıkamasına dikkat etme, solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada birincil koruma yöntemi olarak da kabul edilmiştir" dedi.

Her yıl Kasım ayının son haftasının Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü tarafından "Zatürree Ölümlerinin Önlenmesi Haftası" olarak kutlanması nedeniyle yazılı açıklama yapan Sağlık Müdür Vekili Kemal Şener, "Ülkemizdeki bebek ve çocuk ölümleri içerisinde Akut Solunum Yolu Enfeksiyonu (ASYE) ilk sıralardaki yerini korumaktadır. 5 yaş altı çocuklarda zatürreye bağlı ölümleri üçte bir oranında azaltmak ve gereksiz antibiyotik kullanımını önleyerek, bebek ve çocuklara yönelik koruyucu ve evde tedavi edici yöntemleri geliştirmek amacıyla Akut solunum yolu enfeksiyonlarının kontrolü programı yürütülmektedir. Akut solunum yolu enfeksiyonları gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklarda benzeri sıklıktadır. Ancak gelişmiş ülkelerde bu hastalıkları soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonları, bronşiolit şeklinde görülmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde yukarıdaki hastalıklara ek olarak, tedavi edilmediği zaman öldürücü seyredebilen pnömoni, bronkopnömoni ilave olmaktadır" dedi.

Beslenme bozukluğu, düşük doğum ağırlığı, sigara içen aileler, yaşadığı çevrede hava kirliliği sorunu olan ve özellikle kızamık ve boğmaca aşısı yapılamayan bağışıklık düzeyi düşük olan çocukların, akut solunum yolu enfeksiyonlarına daha fazla yakalandığını ve daha ağır geçtiğine dikkat çeken Kemal Şener, solunum yolu enfeksiyonlarının belirtilerini şöyle sıraladı; "Solunum yolu enfeksiyonları, pek çok bakteri ve virüs cinsi tarafından meydana gelir. Öksürük, ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı, ses kısıklığı, nefes almada zorluk, hırıltılı solunum gibi pek çok belirtileri vardır. Grip ve soğuk algınlığı, akut sinüzit, akut otitis media, tonsillofarenjit, pnömoni gibi hastalıkların tümüne akut solunum yolu enfeksiyonları denir. İçlerinde en tehlikelisi zatürree, yani pnömonidir.

Solunum yolu enfeksiyonlarında neler yapılmalıdır? Bu grupta yer alan hastalıklar hafif belirtilerle başlayıp öksürük, nefes almada zorluk, hırıltılı ve hızlı solunum, dil ve dudaklarda morarma gibi ağır bir tabloyla zatürreye dönüşebilir. Bu nedenle, belirtileri hafif bile olsa mutlaka çocukları bir sağlık kuruluşuna götürülmesi önerilmelidir. Rastgele ilaçlar kullanılmamalıdır. Öksürüklü çocuklara sulu yiyecekler ve sıvılar bolca verilmeli, vücudu sıcak tutulmalı, ancak ateşine dikkat edilmeli ve vücudu sıkıca sarılmamalıdır. Çocuğun bulunduğu odada sigara içilmemeli, oda sık sık havalandırılmalıdır. Sağlık kuruluşlarımızda ücretsiz yapılan difteri, boğmaca, kızamık, verem aşıları ihmal edilmemelidir. Bu aşıları düzenli yapılan çocuklarda adı geçen solunum yolu enfeksiyonları ya hiç görülmez veya hafif seyreder."

El yıkamasına dikkat etmenin solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada birincil koruma yöntemi olarak da kabul edildiğini vurgulayan Şener, açıklamasını şöyle tamamladı; "Pnömoni vakalarında erken tanı ve etkili tedavi için penicillinin tercih edilmesi de çok önemlidir. Ana Çocuk Sağlığı Aile Planlaması Merkezi'nden tüm sağlık ocaklarımıza ücretsiz dağıtılmak üzere Procain Penicillin desteği sağlanmaktadır. Bu hem tedavi şansını artırmakta hem de bireylerin sağlık kuruluşlarını kullanma oranlarını artırmaktadır. Bu uygulamanın diğer bir faydası da gereksiz antibiyotik kullanımını engellemesi ve ekonomik yükü azaltmasıdır."

iha
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 14:40:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?