30
Nisan
2024
Salı
MALATYA

ESOB: '2010 esnaf yılı olsun'

MALATYLA ESOB 2010 YILININ ESNAF YILI OLMASINI İSTİYOR

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Şevket Keskin, 2009 yılının esnaf açısında iyi geçmediğini belirterek, 2010 yılının esnaf yılı olması temennisinde bulundu.

ESOB Başkanı Şevket Keskin, "2009 yılı esnaf için pekte iç açıcı olarak geçmedi. Sıknıtılarımızın başında iç piyasanın darlığıdır. Özellikle paranın bankalar arasında dolaşımı piyasaya yansımıyor. İkincisi, hükümet taragnıdan sanayici ve tüccara verilen destek ve teşviklerin esnaflar için verilmemesidir. Bağ-Kur ve SSK primleri, enerji indirimi, sosyal güvence gibi konularda esnaf hükümetten destek göremedi. Esnaf ve sanatkarlar olarak hükümetten esnaf açılımı bekliyoruz. Bunu ieçin hükümetten haksız

rekatabetin giderilmesini, belli kuralların getirilmesini ve sanayici ve tüccara verilen destek yeterince esnaflara verilmelidir. Hükümetin esnafın KOSGEB kapsamına alınmasından dolayı teşekkür ediyorduz. Ancak esnaf KOSGEB uygulamalarından yeterince yararlanamadı. Son KOSGEB uygulamasından Malatya'da bin 300 esnaf yararyanmıştır. Tabi bu rakamın içinde tüccarlarda var. türkiyea genelinde ise 120 bin esnaf ve sanatakra yararlanıd. Oysa Trükiye'de 2.5 milyon esanf ve sanatkar bulunuyor. KOSGEB'in

uygulamasının yeterli olmduğunu kimse söyleyemez. Biz Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birilği olarak hükümete ve başbakanımıza sunduğumuz dosyalarımızıda uzun vadeli, düşük faizli ve 50 bin TL tutarında kredi verilmesini talep ettik. KOSGEB 15 ay vade ile kredi veriyor. Esnaf zaten zor durumda. Böyle bir krediyi geriye dönük olarak 15 ayda ödemesi zor" şeklinde konuştu.

'2010 YILI ESNAF YILI OLSUN"

Esnaf ve sanatkar için 2010 yılının esnaf yılı olması temennisinde bulunduklarını belirten Keskin "Biz 2010 yılının esnaf yılı olmasını temenni ediyorum. Başbakanımızın bize verdiği sözler var. Esnaf va sanatkarında teşviklerden yararlanmasını, ticari araçların değişimi için bir kereye mahsus KDV ve ÖTV muhafiyeti istiyoruz. Böylesi bir durumda iç piyasa biraz daha canlanacaktır. Emeklilerimize ve memurlarımıza en az 150 TL zam yapılmasını istiyoruz. Böylesi bir zamda iç piyasayı hareketlendirecektir.

Bizi de mutlu eden bir durumu var. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, hütümetimizin tümü, sayın başbakanımız ve bakanlarımız sorunlarımızı çok iyi biliyor ve sorunlarımızı çok iyi dinliyor. Krizin bitmesi ile esnaf ve sanatkarında sıkıntılardan kurtulacağına inaniyorum. 2010 yılının esnaf ve sanatkar yılı olacağını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

Malatya Esnaf ve Santakarlar Odaları Birliği'ne bağlı odalarda seçim startının verildiğini belirten Keskin, "Seçim ve seçim süreci belli bir kurala ve bizim bağlı bulunduğumuz yasamızın kapsamında yapılıyor. Gazete ilanları odalarımızca veriliyor. Biz seçimlerin yapılacağını bir basın açıklaması ile kamuoyuna duyurduk. Benim aynı zamanda başkanı olduğum Şoförler ve Otomobilciler Odası'nın ilk seçimi 4 Ocak'ta, eğer çoğunluk sağlanamazsa ikinci seçimimiz 10 Ocak'ta Sabancı Kültür Merkezi'nde yapılacak.

Odalarımız genel kurullarını gazete ilanları ile duyurup, evraklarını Seçim Kurulu'na sunmaktadır. Seçimlerin öncelikle esnaf ve sanatkar camiasına hayırlı olmasını temenni ediyorum. Seçimlerde bayrak yarışına girmek isteyen herkes aday olabilir. Bu bir demokratik seçimdir. Seçimde yarışacak olan herkese ben başarılar diliyorum. 2010 yılı bizim seçim yılımızdır ve inşaallah 2010 yılı esnaf yılı olacaktır" diye konuştu.

"BAŞBAKANA 5, BAKANLARA 40 DOSYA SUNDUK"

Esnaf ve sanatkarın sorunları kadar Malatya'nında sorunları ile yakından ilgilendiklerini belirten Keskin şunları söyledi, "Sayın Cumhurbaşkanımıza 2'kez dosya sunduk. Sayın başbakanımıza şimdiye kadar 5'kez dosya verdik. Verdiğimiz dosyalarımızda hem esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarını ve hemde bölgesel sorunlar ile Malatya'nında sorunlarını dile getirip, çözüm talep ettik. Bizim dosyalarımızda hem esnafın sorunları için çözüm taleplerimiz var, hemde Malatya'da yeni bir şehrin kurulmasını talep eden

önerilerimiz bulunmaktadır. Bizim Malatya olarak sunduğumuz dosyalarımız, Türkiye genelindeki bir çok esnaf birliklerince talep edilmiştir. Ayrıca dosyalarımızdaki bazı taleplerimiz Devlet Planlama Teşkilatı'ncada dikkate alınmıştır. Sayın bakanlarımıza ve miletvekillerimize ise yaklaşık 40 tane dosya sunduk. Dosyalarımız bir çok bakanlıkta yüksek sesle konuşulmuştur. "

"O REKLAMI GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL YAPMIŞLAR. ONLARIN İŞİ TIKIR TIKIR İŞLİYOR"

Esnaf ve sanatkarların beklentisi olan Büyük Marketler Yasa Tasarısı'nın Meclis'ten geçmesini beklediklerini söyleyen Keskin, "Esnaf ve sanatkarı korumak Anayasal bir görevdir. Bir reklam var. Büyük patronlar çıkıp, işlerini tıkır tıkır olduğunu söylemekte. Gerçekten onların işleri tıkır tıkır. O reklamı çok güzel yapmışlar. Her şey onlara göre tıkır tıkır işliyor. Ben Kombasan geldiğı zamanda karşı çıkmıştım, YİMPAŞ geldiğinde de karşı çıkmıştım. İşte Kombasan ve YİMPAŞ nerelere geldi. Migros geldiği

zaman artık bizim düşünecek bir şeyimiz kalmadı. Çünkü sağ olsunlar bizim Malatya'da market açanlar, 4 tane esnafımızı nerede görmüşlerse hemen bir binanın altını yıkıp, belediyede hiç bakmadan market için ruhsat verdi. Bu Allah'ın işidir. İşte büyük marketler geldi, şimdi küçük marketleri bitiriyor. Malatya'daki marketlerin işlerinin yüzde 30 azaldığı ifade ediliyor. Ama ben yinede tüm Malatyalılardan, önce Malatyalı esnaf ve sanatkardan, sonra Malatyalı esnaf ve sanatkarların işlettiği marketlerden

alışveriş yapmalarını istiyorum. Aksi takdirde büyük market şubelerinde yapılacak olan alışverişin parası Malatya dışına çıkacaktır. Alışverişler, parası Malatya'da kalan işyerlerinde yapılmalıdır. Biz bu konudaki sıkıntının çözümü için yıllardır Meclis'te beklemekte olan Byüük Marketler Yasa Tasarısı'nın çıkmasını bekliyoruz" dedi.

MALATYLA ESOB 2010 YILININ ESNAF YILI OLMASINI İSTİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2010 Cuma 13:57:02
Güncelleme :1 Ocak 2010 Cuma 14:58:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?