4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Granny Smith'de başarılı sonuç

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü bünyesinde yürütülen elma adaptasyon çalışması kapsamında bu sene Granny Smith elma çeşidinde başarılı sonuçlar elde edildi. Ortalama 400-450 gramı bulan elmalarda, güneş yanıklığı sorununun hemen hemen hiç olmaması dikkat çekti. 

Konu ile ilgili açıklama yapan Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Şube Şefi Ziraat Yüksek Mühendisi Alaaddin Türkoğlu, Malatya'da kayısı ile beraber yetiştirilebilecek ya da kayısıya alternatif olabilecek meyve türleri ile ilgili Enstitünün uzun zamandan beri yoğun bir çalışma yürüttüğünü ve bu kapsamda birçok elma çeşidini denemeye aldıklarını söyledi. 

Türkoğlu, bu çeşitler arasında piyasa değeri en yüksek olan elma çeşidinin Granny Smith olduğunu belirtti. Bu elma çeşidinin pazarda 3 - 4 YTL'ye kadar alıcı bulabildiğini kaydeden Türkoğlu, "Biz bu çeşidi yetiştirmede başarı sağladık, hatta normalden çok daha iri elmalar elde ettik. 480 grama kadar elma yetiştirmeyi başardık. Bu çalışma ile Malatyalı çiftçilere iyi bir alternatif ürün daha sağlamış olduk" dedi. 

Öte yandan konu ile ilgili açıklama yapan Islah ve Genetik Bölümü Başkanı Ali Recep Nazlı; yüzeysel kabuk yanıklığı zararı nedeni ile birçok yörede yetiştirilmesi, meyve kalitesinin korunması açısından zor olan bu çeşidin Malatya'da hemen hemen hiç etkilenmeden yetiştirilebilmesinin çok önemli bir başarı olduğunu ifade etti. Nazlı, bu çalışmanın yetiştiriciler için önemli bir sonuç sağladığını belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 18:14:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?