2
Mayıs
2024
Perşembe
MALATYA

Gürpınar Şelalesi için girişimler

Malatya'nın Darende İlçesi'ndeki Günpınar Şelalesi'nin bir bölümünde mermer aranması için verilen ruhsatın iptali için çalışmalara başlandı. 

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı (ÇEKÜL) Malatya Bölge Koordinatörü, Darendeliler Derneği Başkanı ve Günpınar Vakfı Üyesi Bekir Sözen, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu tarafından SİT alanı kapsamına alınan Darende İlçesi'nin Günpınar Köyü'ndeki Günpınar (Aşudu) Şelalesi'nin kaynak ve şelale arasındaki bir bölümü de içine alan 249 hektarlık alanda 'mermer arama' gerekçesiyle maden ruhsatı verildiğini öğrendiklerini bildirdi. 

Bu duruma tepki gösteren Sözen, bu girişimin hemen durdurulması için ilçe kaymakamlığına başvurduklarını söyledi. 

Bekir Sözen, geçen günlerde Sivas'ta toplanan Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu tarafından şelalenin SİT alanı kapsamına alınıp buranın yeniden düzenlenesi konusunda karar çıktığını hatırlatarak, "Biz şelalenin daha fazla değer kazanması için çevre düzenlemesi konusunda karar çıkarırken, şelale alanını da kapsayan bazı yerlerde mermer aranması için ruhsat alındığını öğrendik. Bu da şelale ve çevresinin tahrip olacağı anlamına geliyor. Şelale bölgesinde mermer arama ruhsatının iptali için Darende Kaymakamlığı'na başvurduk. Ruhsatın iptal edilmesini bekliyoruz" dedi.
.
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2006 Pazartesi 11:54:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?