4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Hastalara evde bakılıyor

Malatya'da hastalara evde bakım hizmeti verildiği ve vatandaşların bundan memnun olduğu bildirildi.


Malatya İl Sağlık Müdürü Hacı Bayram Yılmaz, Evde Bakım Hizmeti Birimi'nin çalışmasını şöyle dile getirdi; "Hizmeti vatandaşın ayağına götürüp, sosyal devlet anlayışını uyguluyoruz. Özellikle evde yatalak olup da sağlık kuruluşlarına gidemeyen hastalara hizmet veren, Evde Bakım Hizmeti veren birimimiz Malatya Devlet Hastanesi poliklinik binası 2. katında bulunmaktadır. Burası, hasta yakınlarının müracaatı, kayıt-kabul, telefonla müracaatların kabul edildiği, hasta dosyalarının arşivlendiği yer olarak kullanılmaktadır. Birimimiz halen 1 doktor, 1 sağlık memuru, 1 hemşire olmak üzere 3 personel ile hizmet vermektedir. Doktor, sağlık memuru ve ya hemşireden biri ile hastaları evlerinde ziyaret etmektedir. Diğer personel hastanede kalmak durumundadır. Telefonla müracaatları sağlık memuru ve ya hemşire kabul etmektedir. Hasta yakını bizzat veya telefonla birimimize müracaat eder. Sağlık memuru veya hemşire hastanın ev adresi ve telefon numarası kaydını alır. Daha sonra en uygun zamanda, genellikle aynı gün doktor, bir personeli ile hastayı evinde yatağı başında ziyaret eder. Fizik muayenesini yapar, kan ve idrar tetkikleri için numuneler alınır. Gerekirse sondaları takılır veya değiştirilir, pansumanı yapılır. Kullandığı ilaçlar incelenir, hastalığı, hasta bakımı ve ilaçların kullanımı ile ilgili bilgi verilir. Hasta yakınlarına veya bakıcısına yatalak hasta bakımı ile ilgili broşür verilir. Bütün yapılan işlemler kaydedilir."


Evde Bakım Hizmeti görevlilerinin hastaya müdahale ettikten sonra hastaneye dönüldüğünde, bilgisayara hastanın resmi giriş işlemi acil servis sekreterliğinde yapıldığını belirten Zengin, "Ardından doktor tarafından hastanın dosyası oluşturulur. Dosyada hastanın kimlik ve kişisel bilgileri formu, fizik muayene formu, progres formu ve laboratuar formu, hastalığına ait daha önce alınmış raporları, varsa epikrizi bulunur. Bu dosyalar hem bilgisayarda dijital ortamda hem de kağıt üzerinde klasörlerde arşivlenir. Ziyaretler progres formuna kaydedilir. Evde bakımı yeterli görülmeyip haspitalizasyon endikasyonu konan hastalar için 112 acil yardım birimi ile irtibata geçilerek hastanın hastaneye nakli sağlanır "dedi.
Hastalara evde bakım hizmeti verilmesinden vatandaşların memnun olduğuna dikkat çeken Zengin, hizmeti vatandaşın ayağına götürüp, sosyal devlet anlayışını uyguladıklarını ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 12:59:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?