4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Hekim-medikal firma teması arttı

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Murat Cem Miman, yatan hastaların tüm sarf malzeme ve ilaç gereksinimlerinin karşılanması sebebiyle maddi sıkıntı ile karşı karşıya bulunduklarını bildirdi.

Doç. Dr. Miman, yaptığı açıklamada, önce yatan hastaların tüm sarf malzeme ve ilaç gereksinimlerinin karşılanması problemine değindi.

Doç. Dr. Miman, "Ocak 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulama ile yatan hastaların tüm sarf malzeme ve ilaç gereksinimlerinin karşılanma sorumluluğu hastanelere devredilmiştir. Bu uygulama eskisinden daha da fazla hekim-medikal malzeme firmaları temasına neden olmaktadır. Hekimler ‘hasta-hekim’ ilişkisi dışında başka bir uygulamanın içinde olmak istememektedirler. Hekimlerin hastasının sağlığı için bilimsel açıdan en doğru malzemeyi kullanmak adına medikal firmalarla temasa geçmeleri, pratikte sağlık hizmetlerinin yürütülmesi konusunda fikri olmayan kurumların bu durumu yanlış yorumlamalarına neden olabilmektedir. Bu konuda öğretim üyesi sıfatı taşıyan doktorlarımız tedirginlik duymakta ve bu konuda yanlış yorumlamaların devam etmesi halinde hasta adına kaygı duyarak yaptıkları uygulamadan vazgeçebileceklerini ifade etmektedirler.

Doğru olan uygulama tüm üniversite başhekimlerinin savunduğu gibi malzemelerin hasta adına temininde hastane ve doktorların resmi sigorta kurumlarının taşeronu olarak kullanılmamasıdır. Devletin kendisine zamanında prim ödemiş olan sigortalılarına malzeme temininde Devlet Malzeme Ofisi gibi kuruluşlarını devreye sokmasını öneriyoruz. Binlerce çeşit malzeme ve tıbbi cihazların teknik özelliklerinin hastanelerde çalışanlarca bilinebilmesi pratikte imkansız olduğundan yine devletin yılların ihale bilgi birikiminden yararlanarak bir teknik özellikler veri bankasını da hizmete sokması hekimleri zan altında bırakacak diğer yanlış yorumlamaların da önüne geçecektir" dedi.

Devletten alacaklarıyla ilgili olarak da çok sıkıntı çektiklerini kaydeden Doç. Dr. Miman, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “22 Ocak 2008'de üniversite hastaneleri yetkilileri ve bakanlarımızın ortak yaptığı toplantı sonrası alınan kararlardan biri de üniversite hastanelerinin devletten birikmiş alacaklarının defaten ödenmesi idi. Aradan iki ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen bu konuda bir uygulama olmamıştır. Şu an itibari ile hastanelerinin ekonomik olarak döndürülmesinde, sağlık hizmetlerinin kesintisiz yürütülmesinde devletten tahsilata bağımlı olan genelde üniversite hastaneleri, özelde hastanemiz ciddi maddi sıkıntı içindedir. Yeşil kart ve resmi kurum alacaklarımızı yasal süresi olan 45 gün içinde tahsil edemediğimiz için sağlık hizmetlerini yürütmemizde önemli yeri olan tedarikçilerimizle yaptığımız ticari anlaşmalarımızın gereklerine uyamamaktayız.

Başlangıçta pahalı satın almaya neden olan bu durum giderek hiç alamamaya doğru gitmektedir. Bu sorun artık hasta ve hasta yakınlarını etkilemeye başlamıştır. Tahsilattaki bu sorununun devamı halinde sağlık adına geri dönüşsüz sıkıntıların gerçekleşme riski yönetimimizi endişelendirmektedir. Bu endişe gerek Malatya basını gerekse Ankara'daki yetkililerle sıkça paylaşılmış, ancak bugüne kadar bir iyileşme ve düzenleme yapılmamıştır. Üstüne düşen görevi yapmayanın hastane yönetimleri olmadığını baştan söyleyerek olası sıkıntı anlarında bunu hatırlatmak zorunda kalmayacağımızı umut ediyoruz."

.
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 16:53:06
Güncelleme :2 Nisan 2008 Çarşamba 17:19:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?