30
Nisan
2024
Salı
MALATYA

Her ile AB'den sorumlu vali yardımcısı

DEVLET BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ EGEMEN BAĞIŞ'TAN AÇIKLAMALAR

Devlet Bakanı ve Başmüzekereci Egemen Bağış, AB üyeliği konusunda açıklamalarda bulunarak "Bizim vatandaşımız isterken, endişe duyuyor. Onlar da istemedikleri halde Türkiye'nin üye olacağını biliyor. Çünkü Türkiye'nin potansiyelini onlar daha iyi görüyor. Bizim yapmaya çalıştığımız da o makası kapatmak" dedi.

Devlet Bakanı ve Başmüzekereci Egemen Bağış, Vali Ulvi Saran'ı ziyaret ederek Malatya programını başlattı. Vali Saran, Bakan Bağış'a kayısı hediye etti. Bakan Bağış, daha sonra yürüyerek Ticaret ve Sanayi Odası'na geçerek burada sivil toplum kuruluşları temsilcilerine AB süreci hakkında bilgi verdi.

Bakan Bağış, "Tabii ki AB üyesi birtakım büyük ülkeler, Türkiye gibi genç ve dinamik nüfusa sahip bir ülkenin, ekonomik potansiyele sahip bir ülkenin Avrupa Birliği'ne üye olmasını geçiktirmek istiyeceklerdir. Ama onlar da bize havlu attıramayacaklar" dedi.

Devlet Bakanı ve Başmüzekereci Egemen Bağış, Türkiye'de vatandaşların AB üyeliğini isterken çok endişe duyduklarını, bunun da sebebinin AB üyesi bazı ülke liderlerinin vizyonsuzluğundan kaynaklandığını belirterek, "Bugün Türkiye'de halkımıza 'Ülkemizin AB üyesi olmasını ister misiniz?' ya da 'Bugün refarandum olsa, AB üyeliği yönünde oy vermek ister misiniz?' diye sorduğumuz zaman, yüzde 59,6'lık bir kesim Türkiye'nin AB üyeliğine evet diyeceğini söylüyor. Yaklaşık yüzde 30'u ise hayır diyeceğini söylüyor. Neredeyse yarı yarıya. Geri kalan vatandaşlarımız ise bu konuda kararsız. Ama soruyu farklı yönlerden sorduğumuz zaman çok farklı neticeler alıyoruz. Örneğin, 'AB'nin Türkiye'yi üye olarak kabul edeceğine inanıyor musunuz?' sorusuna yüzde 40'ı evet diyor. Yani yüzde 60 AB'yi isterken, yüzde 40'ı evet diyor. Bir güvensizlik var. Neden o güvensizlik?

İşte birtakım vizyonsuz liderlerin, AB üyesi bazı ülkelerin vizyonsuz liderlerinin Türkiye'yi itham edici, Türkiye'nin hoşuna gitmeyecek bazı söylemleri, bizim vatandaşların üzerinde bir negatif etki oluşturuyor. Ama kendi halkımıza 'AB sürecinin Türkiye'de demokrasiyi güçlendireceğine inanıyor musunuz?' diye sorduğumuzda yüzde 70 evet diyor. 'Türk ekonomisine katkı sunacağına inanıyor musunuz?' sorusuna yüzde 68 evet diyor. 'AB, insan haklarının daha evrensel standartlara gelmesini sağlar mı?' diye sorduğumuzda yüzde 70'e yakını evet diyor. Çok enterasan bir rakamı daha sizlerle paylaşayım: Hani bizim vatandaşa soruyoruz, yüzde 60'ı AB üyesi olmasını istiyor ama yüzde 40'ı AB üyesi olacağımıza inanıyor dedim ya. AB üyesi ülkelerde ise tam tersi bir tabloyla karşı karşıyayız. AB üyesi ülkelerde 'Türkiye'nin üye olmasını istiyor musunuz?' dediğiniz zaman AB'de ortalama yüzde 40 evet diyor. 'Peki Türkiye'nin AB üyesi olacağına inanıyor musunuz?' sorusuna da yüzde 60'ı evet diyor. Bizim vatandaşımız isterken, endişe duyuyor. Onlar ise istemedikleri halde Türkiye'nin üye olacağını biliyorlar. Çünkü Türkiye'nin potansiyelini onlar daha iyi görüyorlar. Bizim yapmaya çalıştığımız da o makası kapatmak. Türkiye'nin gücünün biz farkına varırsak, başkaları da bizim gücümüzün farkına varır diye düşünüyorum. 2010 yılında da önemli başarıları hep birlikte yaşayacağız" şeklinde konuştu,

Bakan Bağış, "Türkiye'de 81 ilde bir vali yardımcısı aynı zamanda AB'den de sorumlu vali yardımcısı olacak" dedi.

Gümrük Birliği anlaşmasınında bazı maddelerin değiştirilmesi ile ilgili bir çalışma yaptıklarını da söyleyen Bakan Bağış, okullarda da AB süreci hakkında eğitim verilmesi ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte çalışma yürüttüklerini söyledi.

Bağış, AB hukuku ile ilgili olarak yeni bir birim oluşturulması ile ilgili çalışmanında devam ettiğini kaydetti.

DEVLET BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ EGEMEN BAĞIŞ'TAN AÇIKLAMALAR
DEVLET BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ EGEMEN BAĞIŞ'TAN AÇIKLAMALAR
DEVLET BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ EGEMEN BAĞIŞ'TAN AÇIKLAMALAR
İHA
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2010 Pazar 13:58:05
Güncelleme :4 Ocak 2010 Pazartesi 00:00:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?